ZaPrvostran1Sodobni hieroglifi, digitalni simboli so postali pomembna značilnost pisne komunikacije in popularne kulture (po Gregorju Kocijančiču). Tako je Boštjan Gorenc – Pižama prepesnil Kosovelov Kons 5 v ta vizualni jezik.

Čustva in umetnost sta dve področji, ki človeka še ločujeta od umetne inteligence, zato smo z gimnazijci prvega letnika povezali oboje v barvito visečo inštalacijo, ki nas opominja na prepoznavanje, razumevanje, razvijanje … ravnanje s čustvi.

Mag. Mateja Hudoklin razlaga: Čustvena inteligenca je kapaciteta, s katero smo prišli na svet. Torej, to je naša popotnica za življenje. Kaj pa bomo s to kapaciteto naredili, pa je v veliki meri odvisno od okolja, v katerem živimo, in od nas samih, naše lastne aktivnosti. Za lažje razumevanje: hišo lahko sezidate iz različno trdnih in vzdržljivih materialov, npr.: kartona, lesa, opeke, kamna ipd. Kakšno hišo boste zgradili, pa je odvisno od vas samih. Tudi iz lesa lahko naredite vilo, iz opeke pa lahko nastane tudi samo skromna kočica.

Čustvena inteligenca (David Goleman) je ena od inteligenc (Howard Gardner), katerim je vsaj enakovredna. Čustveno inteligentna oseba se ne zmede hitro, redko obžaluje svoje odločitve, dobro prenaša tudi stresne situacije in lažje sprejema izzive, pri tem pa ohranja visoko samozaupanje in zna prepoznati svoje vrednosti. Uporabljamo jo na osebni, medosebni ravni  in je pomembna na vseh področjih v življenju, saj vpliva na naše zdravje, učenje in na medsebojne odnose. (po www.mestomladih.si)

Zapisala Jana Škoda, prof.