01 Model Hladilnega Stolpa Dijaka In Mentorja7. oktobra 2017 so se pred stavbo podjetja Gen ponovno srečali mladi navdušenci nad tehniko. Sedmič zapored so se na stojnicah predstavile OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Brežice, vse tri šole našega Šolskega centra Krško-Sevnica in dve fakulteti Univerze v Mariboru: Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za energetiko, Radioklub Krško in Radioklub Elektron Brežice ter Modelarski klub Krško. Zunanje dogajanje so popestrili še študentska formula Strojne fakultete Ljubljana, prva študentska električna formula dveh fakultet Univerze v Mariboru in seveda naš solarni avto.

V uvodnem programu so udeležence pozdravili direktor družbe Gen Martin Novšak, naša direktorica Erna Župan Pirkovič, podžupanja Ana Nuša Somrak in predstavnik Obrtne zbornice Slovenije Joško Rozina. Obrtna zbornica Slovenije je našo prireditev prepoznala kot primer odličnega sodelovanja med šolstvom in gospodarstvom, tako sta se šola in podjetje Gen predstavila na letošnjem Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju z izdelki, ki so nastali v okviru prireditev Tehnogenij.

Dogajanje na stojnicah je dopolnila tudi mednarodna konferenca Drone team v stavbi ZEL-EN, številne delavnice v prostorih Gena in predstavitev letošnjega osrednjega izdelka – to je MODEL DELOVANJA HLADILNEGA STOLPA NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO. Predstavila sta ga dijaka Gašper Naraglav in Žan Imperl pod mentorstvom Matjaža Cerarja in Andreja Kozinca.

MODEL DELOVANJA HLADILNEGA STOLPA NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO

Model hladilnega stolpa je bil izdelan v štirimesečnem roku, ki je sovpadal z izvajanjem projekta izmenjave poklicnih kompetenc med podjetjema GEN Energija in Šolskim centrom Krško-Sevnica.

Hladilni stolpi so naprave, ki s pomočjo zraka iz okolice hladijo ogreto vodo iz kondenzatorja v terciarnem krogu in ohlajeno vodo spuščajo nazaj v reko Savo. Uporabljajo se v primeru neugodnih vremenskih razmer in nizkega pretoka Save.

Izdelan model hladilnega stolpa tipa Counter-Flow vsebuje praktično vse elemente pravega hladilnega stolpa. Model je delujoč, kar pomeni, da je možno prikazati princip delovanja pravega hladilnega stolpa ter s tem razložiti, kako in zakaj pride do ohlajanja ogrete vode, ki prihaja ogreta iz kondezatorja v terciarnem krogu.

MEDNARODNA KONFERENCA DRONI V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

Ob dogodku Tehnogenij je potekala še mednarodna konferenca z naslovom "Droni v vsakdanjem življenju" kot multiplikacijski dogodek v Erasmus+ projektu Drone team v stavbi ZEL-EN. Govorci so predstavili projekt, govorili o izbiri in izdelavi drona v okviru učnega procesa in o pravilih, ki veljajo za letenje z droni v Sloveniji. Udeleženci so lahko v okviru delavnic tudi  sami poskusili sestaviti nekaj delov drona in (virtualno) poleteli z dronom.

Povezovalca uvodnega programa sta na koncu mladim položila na srce besede vizionarskega Steva Jobsa: POSLUŠAJTE SVOJ NOTRANJI GLAS, SLEDITE SVOJEMU SRCU IN INTUICIJI, BODITE VZTRAJNI IN DELAJTE TO, V ČEMER UŽIVATE.

Mateja Traven

Na spodnjih povezavah si lahko preberete, kaj so nekateri mediji zapisali o prireditvi:

http://www.vaskanal.com/novice/27440-tehnogenij-ze-sedmic.html

http://ansat-tv.si/11736/sedmi-tehnogenij-zdruzil-12-organizacij/

http://www.nas-stik.si/1/Novice/novice/tabid/87/ID/5200/Izvedli-sedmi-Tehnogenij.aspx

http://www.dolenjskilist.si/2017/10/08/183474/novice/posavje/FOTO_Sporocilo_sedmega_Tehnogenija__Prihodnost_je_v_tehniki/

https://www.posavskiobzornik.si/panorama/tradicionalna-prireditev-tehnogenij-v-gen-u

http://www.eposavje.com/on/30864-7-tehnogenij-zdruzil-s-sporocilom-prihodnost-je-v-tehniki.html