20171020 140347V petek, 20.10.2017, smo se ob enih zjutraj zbrali pred Šolskim centrom Krško-Sevnica in se odpravili na pot proti Nemčiji. Vožnja z avtobusom je trajala 8 ur, večina nas je pot prespala. Okoli devete ure smo prispeli pred tovarno avtomobilov BMW v Dingolfingu, kjer je smo si najprej vzeli čas za malico, preden nas je sprejel vodič. Na kratko nam je predstavil podjetje in nas seznanil z obnašanjem znotraj proizvodnje ter nam razdelil potrebno zaščitno opremo.

Vsak je dobil tudi svoj sprejemnik in slušalko. Ker so razdalje med poslopji večje, smo se po različnih delih proizvodnje vozili z avtobusom. Najprej smo obiskali del tovarne za upogibanje pločevine za zunanjost avtomobilov. Vodič nam je vseskozi razlagal videno preko mikrofona mi pa smo z zanimanjem poslušali njegovo zanimivo razlago, četudi je bila ta v angleškem jeziku. Sledil je ogled robotiziranega dela tovarne BMW, kjer roboti sestavljajo, varijo in pripravljajo dele avtomobila za prihodnje barvanje v lakirnici, kamor smo se odpravili za ogledom robotov. V lakirnici uporabljajo barve le na vodni osnovi, imajo 20 osnovnih barv in 200 kombinacij za posebne naročnike. Nanese se 5 slojev barve, lakirnica pa je pod tlakom za preprečevanje nečistoč iz zunanjosti. Postopek je popolnoma avtomatiziran. Kot zadnjo smo si ogledali  montažo. Ogledali smo si del postopkov montaže armature, vrat, menjalnika, notranjosti in podvozja.

Po ogledu tovarne smo se odpravili v Munchen v muzej BMW, kjer smo imeli eno uro časa za ogled. Lahko smo si ogledali modele, ki jih ni več v proizvodnji. Čas je hitro minil in kmalu je bila ura naokrog in s tem je prišel tudi naš odhod proti domu.

Dijaki S4A

20171020 134544