IMG 20190119 10245518. 1. 2019 smo se po dolgem čakanju in takšnih in drugačnih prijavah končno odpravili v London. Na ta dan smo čakali od septembra. In smo ob 16.30 odpeljali izpred šole ter nadaljevali pot proti letališču Jožeta Pučnika. Ko smo prispeli na letališče, sta sledili dolgi 2 uri, da smo vse opravili, in prišel je čas. Vkrcavanje na letalo. Glede na to, da sem bila prvič na letalu (kot tudi nekateri ostali) so bili občutki mešani. Bilo je od veselja do zaskrbljenosti. Skratka vsega. Vendar, ko smo "preživeli " vzlet, sem se nekako pomirila in sledili sta 2 mirni uri vožnje po nebu.

Videli nismo kaj dosti, a smo vseeno uživali ob pogledu na večja mesta, ki so jih obsvetile luči. Po pristanku so sledile še zadnje kontrole, nato pa smo se z avtobusom odpeljali proti našemu hotelu (Hilton Garden Inn – zraven letališča Heathrow). Tam imajo zelo zanimiv promet. Poteka namreč " v obratni smeri " od našega. Vozijo po levi strani, kar nas je na začetku malo motilo, ampak smo se hitro navadili. Prispeli smo okoli 00.30 (to je 1.30 po našem času – eno uro zamika). Vodička nam je razdelila kartice sob in hitro smo se odpravili spat. Sobe so bile zelo lepe. Imeli smo velike postelje, majhno kopalnico, TV in lahko smo si kuhali čaj. Jaz ravno ne priporočam njihovega čaja, saj mi ni bil dober, če pa ste radovedni, ga poskusite.  

1. DAN: zbudili smo se okoli 7.40 in odšli na zajtrk. Najbolj mi je bilo všeč, da je bil samopostrežen in si lahko pojedel, kar si želel. Bilo je res veliko izbire in je bil že problem, saj se nismo mogli odločiti, kaj bi jedli. Nato smo imeli zbor ob 8.45. Dobili smo karte za podzemno železnico in smo se dogovorili, kaj si bomo ogledali. Najprej naj omenim, kako zanimive so se mi zdele podzemne železnice. Vlaki pridejo točno in hitrejši so od naših. Edini "problem" je, da se z lahkoto zgubiš. Ampak nam je uspelo, da smo ostali skupaj. Iz podzemne smo prišli na Canary Wharf. To je eden glavnih finančnih centrov skupaj s City of London. Nato smo se sprehodili do reke Temze, kjer je vodička razlagala nekaj o njej. Nato smo jo prečkali preko podhoda. Prišli smo na drugo stran, kjer smo se potem odpravili proti ničelnemu poldnevniku in observatoriju. Ker so nas na poti zamotile veverice, smo se malo ločili od skupine, ampak smo kmalu prišli spet skupaj. Potem je vodička spet nekaj razlagala o zgodovini in smo se odpravili nazaj. Nato nam je dala čas za kosilo. Prišli smo do pokrite tržnice, kjer smo imeli italijansko, korejsko, japonsko, skratka vse živo. Potem smo se odpravili na vožnjo z ladjico po reki Temzi. Po pristanku smo odšli v Madame Tussauds (muzej voščenih lutk). Nato smo se odpravili do Oxford streeta. tam mi je bilo najbolj všeč to, da sem celo našla nekaj trgovin, primernih zame. V hotel smo se vrnili okoli 10. ure.

2. DAN: zjutraj spet vse po starem. Zbor 8.45, vožnja s podzemno. Najprej smo se odpravili na menjavo straže pri Buckinghamski palači. Zelo zanimivo je bilo videti tiste stražnike z njihovimi značilnimi in ogromnimi kapami. Ampak najbolj fascinantno mi je bilo to, da so policisti na konjih. Nato smo se sprehodili skozi park, kjer so našo pozornost dobile veverice in različni ptiči, ki jih imamo tudi v Sloveniji. Spet smo hodili in prišli do Westminsterske palače. Čudovita stavba. Spet smo opazovali menjavo konjenikov. Najbolj zanimivi so mi bili stražniki, saj se niso smeli pogovarjati niti premikati. Odšli smo do Trafalgar Squara, kjer naj bi bil center Londona. Videli smo plesalce, ki so izvajali različne akrobatske trike, ulične risarje, ki so ustvarjali kar sredi trga s kredami. In seveda, ker smo kar naprej lačni, smo šli do Leicester Squara. Pogledali smo tudi v M&M trgovino, kjer imajo ogromno bonbonov. Nato smo odšli na še eno pokrito tržnico, kjer so prodajali vse živo – od čajev do znanih "bomb" za v kad (bath bombs). Ker se nam je mudilo, kot vedno, smo hitro odšli do drugega najvišjega stolpa v Evropi, imenovanega The Shard. Ko smo prispeli do razgledne točke, je bil ravno sončni zahod. Razgled je bil čudovit. To se mi je zdel najlepši trenutek tistega dneva. Zelo čudovito se je videl London. In šele takrat smo zares spoznali, da le ni tako majhno mesto. Potem smo se še sprehodili čez Millenium bridge do katedrale. Nameravali smo nazaj na Leicester Square, vendar smo bili vsi zelo utrujeni, zato smo se odločili, da si v trgovini kupimo nekaj za večerjo in gremo nazaj v hotel. Ker je bil naš zadnji večer, smo si malo več časa vzeli za druženje v sobah in za pakiranje stvari.

3. DAN – ZADNJI DAN: jutro enako kot prejšnje dni. Po zajtrku smo vzeli vse svoje stvari in se odpravili na avtobus, ki nas je popeljal do muzejev. Imeli smo na izbiro Science museum ali Natural history museum. Jaz sem izbrala Science museum. Meni je bil zelo zanimiv, sploh pa ko so bile predstavljeni raketa, naša atmosfera, stari avti, prvi človek v vesolju in tako naprej. Edina slabost je bila pomanjkanje časa. Bili smo pa v zelo bogatem predelu Londona, kjer stanovanja stanejo milijone.

Po obisku muzeja smo se spet odpravili na avtobus proti letališču in sledil je let domov. Seveda pa najprej še vse potrebne kontrole. Se pa angleško letališče precej razlikuje od našega. Veliko bolj poudarjajo varnost in kontrolo.

 

To potovanje mi je bilo všeč, vendar če niste tip človeka za velika mesta in gnečo, vam ravno ne svetujem tega. Smo pa imeli super vodičko, ki je včasih tudi glasno opozorila, ampak vse to je bilo potrebno, da se nismo izgubili. Ti štirje dnevi so bili res čudoviti. Malo bolj sem tudi spoznala nekatere ljudi. Tudi profesorji niso bili tako "zateženi", kot znajo biti v šoli. Res je bila čudovita izkušnja. Če imate priložnost, se prijavite na kak izlet. Ne bo vam žal. ;)

Stela Hruševar

 

Kaj so povedali dijaki:

Žan:
Izlet v Londonu mi je bil zelo všeč. Tam sem videl veliko lepih in zanimih znamitosti.

Benjamin:
Najbolj me je fasciniralo, kako lahko prideš iz enega na drugi konec mesta. Zanimivo je tudi, koliko različnih znamenitosti je samo v enem mestu.

Drejc:
V Londonu sem zelo užival. Najbolj všeč mi je bila Buckinghamska palača in menjava straže. Všeč mi je bil tudi pogled na London iz Sharda.

Timotej:
Ekskurzija v Londonu mi je bila zelo dobra izkušnja, predvsem zaradi njihovih znamenitosti, ter njihovega podzemnega želežniškega prometa, ki me je še posebej fasciniral.

Več fotografij: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2172510756102410&type=1&l=6a9be00972