Matic Plevanič, Žiga Poček, Brin Lipovž, Nik Dobrovnik, Blaž Slemenšek in Tim Šušterič so novi prejemniki bronastega priznanja Mednarodnega programa za mlade MEPI, programa, ki zahteva miselnost idejnega pobudnika programa Kurta Hahna: "V meni je več, kot si mislim!". MEPI je namreč globalni program neformalnega izobraževanja, ki deluje v več kot 130 državah na svetu, trenutno vključuje 1.3 milijona udeležencev, vsak dan se vključi 1800 novih udeležencev, program je preizkušen in poteka že od leta 1956 kot "Duke of Edinburgh Award" pod pokroviteljstvom britanske kraljeve družine.

Z MEPI-jem smo na Šolskem centru Krško - Sevnica začeli zares. V času jesenskih počitnic smo se z ekipo treh zlatnikov in enega brončka odpravili na prvi resni pripravljalni trening oziroma kar pripravljalno odpravo na otok Rab. Popolnoma samooskrbni in samozadostni smo se s hrano in opremo za tri dni odpravili na pot iz pristanišča Mišnjak, v treh dneh po brezpotjih in s pomočjo zemljevida prehodili ves otok ter se po dveh skorajda poletnih dnevih, a zato malo bolj zimskih nočeh ob prvih dežnih kapljah veselili cilja v Supetarski Dragi. Vse čestitke Lanu, Ambrožu, Janu in Domnu, da so prebili led in prvi trening odpravili z odliko.

Izhodišče programa je spodbujanje mladih k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive življenja. Program izhaja iz predpostavke, da mora mladostniku aktivna (so)udeležba v programu predstavljati osebni izziv. S tem namenom program MEPI mlade postavlja v vlogo aktivnih in odgovornih načrtovalcev in oblikovalcev svojega osebnega programa napredka, ki izvira iz njihove notranje motivacije. MEPI program ima netekmovalen značaj in je pisan na kožo posameznemu udeležencu, ki si sam, sproti, glede na svoje zmožnosti, določa cilje in izbere težavnostno stopnjo. Ključno pri postavljanju in doseganju ciljev je njegovo sodelovanje z usposobljenim mentorjem, ki udeleženca strokovno in s posluhom za njegove potrebe, varno usmerja k izbranemu cilju. Mentor mladostniku zagotavlja uravnoteženost izbranih aktivnosti, realnost osebnih ciljev in skladnost z mednarodnimi zahtevami programa. Udeleženci si cilje postavijo glede na lastne sposobnosti, prednostne naloge in starost.

Več o projektu boste izvedeli na spodnji povezavi:

http://matej.info/index.php/mepi