V prazničnem decembru so v starem delu krškega mestnega jedra postavili lično narejene zložljive stojnice, ki so jih v učilnici za praktični pouk izdelali dijaki Srednje šole Sevnica izobraževalnega programa mizar po načrtih študenta arhitekture Mihe Topliška.

Bodoči mizarji praktično znanje pridobivajo tudi v šolski delavnici.

»Slovenska mesta, kot je Krško, imajo v starem mestnem jedru tipično trško zasnovo, kjer je včasih potekala vsa lokalna trgovina. Ti trgi se danes zopet uporabljajo za priložnostne sejme in prireditve, ki potrebujejo začasno urbano opremo – stojnico. Stojnica je univerzalno urbano pohištvo, predvideno za različne lokacije, zato je enostavna postavitev pomemben del zasnove. Odpira se iz ozkega elementa v razvejano drevo, ki vabi ljudi pod svojo krošnjo. Več stojnic skupaj se nato v mestnem prostoru organizira v poljuben mini urbanizem urbanega pohištva. Nova stojnica je lahko s svojo pojavnostjo promocija lokalnega, sodobnega in tradicionalnega znanja o lesu,« pojasnjuje Miha Toplišek, ki je zasnoval izdelavo želenih stojnic po naročilu Občine Krško. Le-te so izdelali dijaki in dijakinja, ki se na Srednji šoli Sevnica izobražujejo v programu mizar pod vodstvom učiteljev praktičnega pouka Janeza Čepina, Sama Juga in Boštjana Čepina.

"V mesecu maju je prišlo na Srednjo šolo Sevnica povpraševanje iz občine Krško, s katero smo v lanskem letu že sodelovali z izdelavo lesene hiške, ali bi pripravljeni in sposobni narediti za njihove potrebe zložljive stojnice, ki so v zadnjem času v mestnih središčih zelo priljubljene. V strokovnem aktivu smo po prevetritvi idej projekt opredeli kot zelo zahteven za naše šolske kapacitete (št. učencev, velikost in opremljenost delavnice …). Pri zasnovi konstrukcije zložljive lesene stojnice je pomembno, da je stojnica lahka po masi in po načinu sestavljanja. Stojnica mora biti dovolj stabilna in močna za statične in dinamične obremenitve. Poleg vsega je mora biti dovolj odporna na vremenske pogoje (dež, sneg, sonce). Beseda je dala besedo in s študentom Mihom Topliškom, študentom arhitekture, ki je na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo izdeloval magistrsko nalogo, smo prišli skupaj ravno ob pravem času. V svoji nalogi je oblikoval nov tip stojnice, ki nam jo je z veseljem dal nam na razpolago. Skupaj smo koncept predstavili krški občinski upravi, kjer so dodali še nekaj svojih zahtev, na podlagi katerih se je konstrukcija stojnice malce prilagodila. Občina Krško je prepoznala v projektu inovativen izdelek in primer dobre prakse, kako lahko poveže v zgodbo mladega arhitekta, ki potrebuje reference, srednjo poklicno šolo, katere dijaki in učitelji se srečajo z realnim poslom in občino samo, ki kot vodilni organ lokalne skupnosti povezuje in daje možnost razvoja. Zaupala nam je izdelavo lesenih stojnic, ki bodo krasile njihova sejemske prireditve," predstavi prve začetke povezovanja in sodelovanja pri projektu "Krška stojnica" inženir lesarstva Boštjan Čepin in nadaljuje z opisom poteka izdelave. "Najprej smo naredili vzorčno oz. demo verzijo, na kateri smo preizkusili konstrukcijo, pretehtali detajle in vezi, saj je šlo za povsem nov izdelek, ki mu ni podobnega na trgu. Sledila je realizacija projekta. V treh mesecih smo v okviru praktičnega pouka z dijaki vseh treh letnikov programa mizar SPI izdelovali stojnice. Delo smo prilagodili učnim programom za posamezne letnike, tako da so sodelovali vsi. Dijaki so pokazali za delo veliko notranje motivacije in dobre volje kljub težjemu fizičnemu delu. Delo z lesom ni samo romantika, zahteva celotnega človeka. Čudovito je opazovati njihove ročne sposobnosti in logično razmišljanje, ko jim dopustiš dovolj svobode. Delo smo dokončati v roku, ki je bil za takšen projekt in naše zmogljivosti kratek," zaključi in doda še lastno mnenje o tovrstni obliki sodelovanja in povezovanja.

"Kot učitelj 'stroke' sem takšnih primerov prakse vesel. Dijaki, bodoči mojstri, se soočajo na takšnih praksah z realnimi problemi pri delu, ki jih morajo tudi sami rešiti. Pri tem jih vzpodbujamo, da sami opazijo napake in posledično tudi rešitve za storjene napake. Ravno zato je potrebno in koristno šolanje - da se dijaki preobrazijo v odgovorne ljudi, ki znajo svoje napake prepoznati in najti rešitve. V okviru izobraževanja si lažje privoščijo kakšen 'kiks', kot kasneje mojstri na trgu dela. Na takšen način družba pridobi več odgovornih in kompetentnih ljudi, ki predstavljajo kvaliteten kader, hkrati pa samostojne ljudi, ki se bodo lažje zoperstavili izkoriščanju."

Dijaki, ki obiskujejo izobraževalni program mizar v sevniški srednji šoli, so se v novembru lotili izdelave lesene hiške, ki bo del veselega decembrskega dogajanja v starem krškem mestnem jedru.
Projekt izdelave lesene hiške smo uvrstili v dva strokovna šolska predmeta - bivalno pohištvo in računalniško risanje. Dijaki tretjega letnika so skupaj z učiteljem računalniškega risanja pripravili natančen računalniški načrt hiške, pri teoretičnem pouku bivalnega pohištva pa so pripravili na osnovi računalniškega načrta točen izračun potrebnega materiala in s tem povezanih stroškov za izdelavo hiške. Ponudbo, ki smo jo pripravili, so na Občini Krško, ki je naročnik izdelka, potrdili in dijaki so se lotili izdelave v učilnici za praktični pouk, ki jo imamo v prostorih podjetja Stilles. 

Prireditev ob kulturnem prazniku, ki so ga pripravile naše dijakinje in dijaki. 

Po prireditvi smo si ogledali film Zadnji krog, ki je požel ogromno emocij in pozitivnih kritik, dijaki so se v filmu preprosto našli in ga vzeli za svojega. Predstavil se je tudi del ekipe ustvarjalcev, s scenaristom in režiserjem Igorjem Pečolerjen, direktorjem fotografije Maticem Trepelj ter koproducentko Romano Kralj na čelu.

Dne 28. 4. 2014 nas je obiskal predsednik države g. Borut Pahor. 

 Dne 29. 11. 2013 smo z dijaki Srednje šole Sevnica na OŠ Leskovec izvedli tehniški dan na temo Les.

 

Utrinki s srečanja lesarskih šol v Mariboru, kjer so potekala tekmovanja v šestih disciplinah.