01Zrcalce, zrcalce na faksu povej,

kateri most najlepši na tekmi je tej?

Lepih je veliko,

a krški Gabeto Bridge najlepši na tekmi je tej.

 

Obremenitvena napravca ti pa povej,

kateri najmočnejši most na tekmi je tej?

Najmočnejši med vsemi Romunski je res,

a med srednješolci se ve,

najmočnejši je krške Picamafije most.

 

Na 9. mednarodnem tekmovanju v izdelavi mostov iz špagetov z naslovom »Ali je kaj trden most?« v začetku maja v Mariboru, na Fakulteti za gradbeništvo, je 24 ekip študentov in dijakov iz sedmih držav gradilo mostove iz špagetov. Vse ekipe so tekmovale v kategorijah nosilnost in dizajn. Most iz špagetov je svojevrsten dosežek, še posebej letošnji, ki je dosegel rekord in nosi 80-kratnik lastne teže. Kot gradbeni material se uporabljajo špageti, ki se lepijo s plastičnim lepilom.

Svoje znanje in spretnosti v načrtovanju in izdelavi sta preizkusili tudi ekipi ŠC Krško-Sevnica:

  • Ekipa Picamafija, Srednja poklicna in strokovna šola Krško, ki so jo sestavljali Ana Preskar, Lenart Količ in Sara Colarič je dosegla prvo mesto v kategoriji nosilnost med srednjimi šolami. Njihov most je tehtal 1393 g in vzdržal obremenitev 59,15 kg, kar je izjemen dosežek. Med vsemi ekipami, tudi univerzitetnimi, je ta rezultat prinesel nehvaležno četrto mesto, za skupno tretje mesto jim je zmanjkalo 10,4 kg. Zmagala je ekipa iz Romunije, katere most je nosil 112 kg.
  • Ekipa Gabeto Bridge, Gimnazija Krško, ki so jo sestavljali Tomislav Haring, Benjamin Bogovič in Gašper Zlobko, je dosegla prvo mesto med vsemi ekipami v kategoriji dizajn.

Čestitam vsem tekmovalcem za znanje in spretnost, ki ste ju izkazali na tem tekmovanju. Rezultat naj vam bo v ponos in vam da krila za nove izzive.

Zahteve za gradnjo mostov so bile letos naslednje:

  • Razpon mostu (osna razdalja med podporami): 100 cm.
  • Širina mostu (razdalja med skrajnimi zunanjimi točkami mostu pravokotno na os): do 20 cm.
  • Višina mostu (razdalja med ravnino podpor in najvišjo točko na mostu): do 30 cm.
  • Masa: do 1400 g.

Za radovedne, ki si želijo izvedeti več o tej nepozabni izkušnji:

Mentorica: Erika Broz Žižek