IMG 20180611 104355Ob koncu šolskega letnika razredniki mnogokrat ugotovimo, da nekaterim dijakom ni uspelo opraviti vseh obveznih izbirnih vsebin. Dijakom ponudimo zato nadomestne dejavnosti in letos smo se odpravili na kolesarsko turo (Where Is Electricity Made) po "energetski" poti, ki so jo začrtali v mednarodnem projektu Po poteh dediščine, pri katerem sodeluje naša šola.

Kolesarsko pot je opisala naša izvrstna in vsestranska dijakinja Dea Fackovič Volčajnk, o kateri pišejo tudi v Posavskem obzorniku (Atletska in matematična prvakinja z Gimnazije Krško):

Ura je bila osem, ko smo se v ponedeljek s kolesi odpravili na že prej začrtano pot. Preko krškega mostu se je kolona devetih vila proti GEN-u, kjer je bil čas za prvi postanek in ogled, kaj se tam pravzaprav počne.

Mimo NEK-a smo pot nadaljevali po ozkih podeželskih cestah v smeri Spodnje Pohance, kjer je naša odprava nadaljevala skozi Arnovo selo. Naklon ceste je bil čedalje večji, a motivacija zato nič manjša. Naša telesa so zaradi vročine potrebovala osvežitev, zato smo naredili še dva postanka. Sledila sta najhujša gozdna vzpona in kmalu smo ugotovili, da na cestni tabli piše Kostanjek, kar je pomenilo, da bo pot vodila navzdol. Nekaj minut brezbrižnega spusta je poplačalo ves napor kolesarjenja v klanec, hkrati pa je bila izvrstna osvežitev ob visokih temperaturah. Še nekaj ravnine smo morali premagati in že smo bili v Brestanici, kjer smo si privoščili osvežilno pijačo. Čakal nas je le še vzpon na brestaniški grad, kjer smo se naužili lepih razgledov. Zopet smo uživali v spustu skozi gozd in ob reki Savi premagali še zadnjih nekaj kilometrov do šole, kjer je bilo število nadaljnjih poti toliko, kot je bilo članov. Bilo je super in komaj čakamo na naslednje takšne izlete.  

Dea Fackovič Volčajnk, G3A