×

Napaka

[sigplus] Critical error: Image gallery folder gimnazija/filmski2016 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder gimnazija/filmski2016 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Predpočitniški teden je bil na Gimnaziji Krško v duhu filmske vzgoje. Vsak dan v tednu je letnik krške gimnazije preživel v hramu kulturnega dogajanja v Krškem, v Kulturnem domu Krško. Že drugo leto v sodelovanju z Art kino mrežo krški gimnazijci delujemo tudi filmsko na dnevih filmske vzgoje. Prvošolci so si ogledali nizozemski film Še žal ti bo!, pred tem so si po tedenskem ustaljenem urniku za vse letnike privoščili uro spoznavanja filmskega jezika in kulture,

za prve letnike je bil to uvod v filmski jezik, drugi letnik je pod drobnogled postavil filmski zvok, tretji letnik srbsko filmsko produkcijo, v četrtem pa je bil v ospredju dokumentarni film. Film smo si ogledali, kakor se spodobi - brez mobitelov in z izkazanim spoštovanjem do vseh ustvarjalcev, kar v prevodu pomeni, da smo v kino dvorani ostali prav do konca predvajanja filma. Po vsakem filmu je sledila filmski vsebini prilagojena delavnica. Vse v gostoljubnem udobju KD Krško z izjemno prijaznimi tehniki, prodajalko vstopnic ter vodjem kulturnih vsebin. Prvi letnik je v delavnicah Mladinskega centra Krško razmišljal o medvrstniškem nasilju in njegovih posledicah, z drugim letnikom smo si ogledali arabski film Zeleno kolo, Samo iz Amnesty International Slovenije je dijake v delavnici o velikih ljudeh, ki spreminjajo svet izpostavil posameznike, ki so kot mali ljudje naredili velike korake in spremenili. Tretji letnik je spoznaval filmsko kulturo in zgodbe Balkana, film Nikogaršnji otrok je pretresljiva resnična zgodba o drugačnosti, o kateri so se kresala mnenja v drugi Amnesty International delavnici, Samo je dijake ponovno spodbudil k razmišljanju z novega zornega kota. Vedno sta vsaj dva. Četrta letnika sta zjutraj s profesorico debatirala o dokumentarnem filmu, po ogledu filma Prihajamo v miru pa je sledil dogodek tedna - o svojem doživljanju Afrike je z dijaki spregovoril Tomo Križnar. Opisati njegovo srečanje z dijaki z besedami bi bilo domišljavo, besed ni, ostali so občutki in misli, Gimnazija Krško pa je dobrodelno prispevala Križnarjevi ustanovi za snemanje novega dokumentarnega filma o Sudanu. Vsi štirje dnevi filmske vzgoje so zadeli žebljico na glavico, dijaki so kulturno preživeli dan kulture v najbolj kulturnem prostoru v Krškem. Kot sem povedala ob zaključku: vse, kar smo doživeli, bomo izživeli in čutili kasneje. Bilo je tako, kot si profesorica gimnazijcev lahko samo želi: dnevi ustvarjalnosti, intelekta, čustev in razuma, kulturnega obnašanja in znanja za življenje. 

Alenka Špan

{gallery}gimnazija/filmski2016{/gallery}