Bronasto-srebrna ekipa Suhi les v sestavi Luka Lapuh, Nik Hriberšek, Gašper Presker, Gašper Žigante, Jakob Mlakar in Nejc Lekše, se je med počitnicami na lastno pobudo in delno lastnim finančnim vložkom odpravila na dvodnevni trening na Pag.

Datum smo prilagajali spletnim vremenskim napovedim, ki so nas že takoj na začetku pustile na cedilu in nas z rahlim pršenjem opomnile, da je najboljše zaupati lastni izkušnji pod milim nebom. Trening je z manjšimi spodrsljaji lepo uspel, fantje pravijo, da bi v marcu zgodbo na enak način ponovili in se odpravili na podobno dvodnevno pustolovščino, pridružili bi se jim še zlati, ki se po uspešno opravljeni poskusni odpravi, zdaj začenjajo pripravljati na vrhunec svoje Mepi Krško zgodbe - septembrski vzpon na Olimp. Na treningu sva jih spremljala Matej Mlakar in Alenka Špan, njihov mentor Matic Plevanič je bil med počitnicami polno zaposlen: najprej je organiziral zimovanje v Pišecah za krške skavte, nato pa se je pod pokroviteljstvom Nacionalnega urada Mepi udeležil izobraževanja Mreže Kroj za mladinskega kariernega svetovalca ter ga uspešno opravil.

V skladu z našimi Mepi Krško standardi so tudi bronasti svoje vtise strnili v dnevniške zapise. 

Prvi dan (Nik Hriberšek)

Pot smo začeli ob 6h, ko smo se s kombijem odpravili do trajekta za na Pag. Vožnja je vse skupaj trajala 3 ure in pol. Ko smo iz kombija vzeli vso opremo, smo najprej nekaj časa hodili po dežju, vendar se je kmalu vreme na našo srečo izboljšalo. Po nekaj urah hoje smo tudi naleteli na ovna, ki je imel zvezane noge. Sprva smo ga hoteli rešiti vendar smo pomislili, da nas lahko napade in smo se raje odmaknili, verjetno je še vedno tam. Nato smo hodili še nekaj časa. Ko smo prišli do KT 7, smo imeli naš prvi daljši postanek. Tam smo si naredili dve posode nudlov. Okrepčali smo se in nato pot nadaljevali skoraj brez prestankov, vendar nas je vseeno ujela noč. Ko smo prišli do KT 12, smo postavili šotore, si naredili večerjo in z velikim veseljem šli v svoje spalke. Tako se je končal naš prvi dan na Pagu.

Noč pod zvezdami (Luka Lapuh)

Po temi smo prispeli na lokacijo. Zaradi utrujenosti in lakote smo se odločili, da si na točki 12 postavimo tabor. Odložili smo nahrbtnike, se pripravili na večerjo in pripravili ležišča. Postavili smo 2 šotora, pri tretjem pa je prišlo do nesreče. Končalo se je tako, da sma jaz in Nejc spala zunaj pod milim nebom. Pojedli smo večerjo se namestili v spalne vreče in zaspali. Sijala je polna luna in noč je bila zelo svetla. Zbudili smo se le enkrat, ko je v šotoru bilo slišati živalske zvoke, ki so prihajali iz Gašperja Ž. Zbudili smo se ob prelepem sončnem vzhodu in skočili v osvežilno morje, nato pa smo se spakirali, pospravili za seboj ter se odpravili naprej.

Drugi dan (Gašper Presker)

Drugi dan naše odprave na Pagu smo začeli z zajtrkom v uvali Soline na naši 12 točki. Nato smo se odpravili do ferate, po kateri smo se podali bez nahrbtnikov ter nekateri tudi brez varovanja. Pri ferati smo imeli tudi vajo orientiranja karte in merjenje azimuta s kompasom. Sledilo je še plezanje v Stogaju, vendar smo najprej morali do kombija po stvari. Tam smo se najprej okrepčali s  prepotrebno vodo ter odložili stvari in vzeli samo plezalno opremo. Po plezanju smo se odpravili nazaj do kombija, na trajekt in domov. Naš zadnji postanek pa je bil Mcdonald’s, kjer smo morali pridobiti nazaj vse kalorije, ki smo jih pokurili na odpravi.

 

Ekipa Mepi Krško