Ekipa SPSŠ Krško v sestavi Blaž Novšak S4A in Andrej Kvartuh E3A ter mentorja Jože Požun in Andrej Kozinc se je s svojim solarnim avtomobilom na povabilo organizatorjev letos že tretjič zapored udeležila prireditve ECOmeet, to je srečanja električnih in okolju prijaznih vozil, ki je potekalo,  13. 10. 2018, na Kongresnem trgu V Ljubljani. 

ŠEST ZLATIH MATURANTOV,

PETNAJST ODLIČNIH NA POKLICNI MATURI,

ŠTIRJE SPRIČEVALO S POHVALO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

»Vaš čas je omejen, zato ga ne tratite s tem, da živite življenje nekoga drugega. Naj vas ne zavede prepričanje, da morate živeti tako kot razmišljajo drugi. Ne dovolite, da šum, ki ga povzroča mnenje drugih, preglasi vaš notranji glas. Najpomembnejše je, da imate pogum, da sledite svojemu srcu in intuiciji. Ta dva namreč že vesta, kaj si resnično želite postati. Vse ostalo je drugotnega pomena.« (Steve Jobs)

S temi besedami je voditeljica svečane podelitve v petek, 6. julija, nagovorila letošnje maturante in jih spodbudila, naj iščejo povsem svojo pot do uspeha v življenju.

Siva dolga šolska škarpa je kar klicala po barvah, zato smo zasnovali skupno satovje, ki povezuje dva čebelnjaka – SPSŠ in Gimnazijo  Krško, in ga barvno niansirali od toplih do hladnih (svetlih in temnih) odtenkov v mavrico. Piktogrami na barvnih poljih predstavljajo vsebine Šolskega centra, ki nas povezujejo med seboj in z okoljem. Pri izbiri motivov in izdelavi šablon so dijaki pokazali zavzetost, spretnost in ustvarjalnost, saj so si znali poenostaviti kompleksne motive  in jih prilagoditi načinu nanašanju barve, to je pršenje, ustvarjali so namreč s spreji za grafite.

Šestega mednarodnega  tekmovanja  solarnih avtomobilov SOELA 2018 se je poleg srednješolskih ekip iz Hrvaške, Slovenije in Bosne in Hercegovine udeležila tudi ekipa iz Fakultete za elektroniko v Osijeku. Tekmovanja, ki je potekalo v Sisku na Hrvaškem med 7. In 9. junijem 2018 se je udeležila tudi ekipa naše šole v sestavi Anej Mrvič E4A, Blaž Novšak S3A, kot voznik ter mentorja Jože Požun in Andrej Kozinc. Tekmo po ulicah mesta Siska je zaznamoval spremenjeni prometni režim, udarne jame in grbine na cesti, kar je botrovalo kar nekaj odstopom in diskvalifikacijam ter še prometna nesreča, ki se je na srečo končala brez posledic. Kljub vsemu je, naš voznik Blaž Novšak suvereno z nekoliko zadržkom odpeljal progo ter dosegel drugi čas, kar je bil danih okoliščinah zelo dober rezultat. Po dveh zaporednih zmagah v letu 2016 in 2017,  je to dobra iztočnica za naslednjo preizkušnjo v letu 2019.

Mentor: Andrej Kozinc

Dijaki SPSŠ Krško iz programa Tehnik računalništva, so pri predmetu Uporaba IKT pri poslovanju razvijali poslovne ideje. Na vabilo Fakultete za ekonomijo in informatiko, Univerze v Novem mestu, so se udeležili 1. PODJETNIŠKEGA NATEČAJA. Dijaki R2A oddelka Anej Vovčak, Magdalena Kuhar, Dejan Božič in Mitja Kraševec pod mentorstvom Kriste Lapuh Krulc so zmagali. Njihova ideja je bila prepoznana za najboljšo podjetniško idejo v kategoriji srednjih šol. Na tekmovanju je sodelovalo 19 šol iz cele Slovenije. Prepričala je ideja: DOSTAVA LOKALNE HRANE  Z RECEPTOM. Tekmovanja so se udeležili tudi dijaki Gimnazije Krško pod mentorstvom Nataše Rostohar, ki so prav tako predstavljali zanimive in uporabne ideje.

Krista Lapuh Krulc, mag.inž.en.

V torek, 5. 6. 2018,  smo v ŠC Krško-Sevnica izvajali AKTIVNOST 6 v okviru projekta Dijak dijaku za boljšo mobilnost. Priredili smo 4 delavnice, ki se jih je udeležilo 97 dijakov iz šestih šol. Na delavnicah so dijaki videli reševanje iz ponesrečenega vozila in gasilsko tehniko za reševanje poklicne gasilske enote Krško. Zapeljali so se tudi s skuterjem po poligonu varne vožnje, si ogledali motorna kolesa in spoznali zaščitno opremo za vožnjo z motornim kolesom. V avtomehanični delavnici pa so dijaki bili seznanjeni z aktivno in pasivno varnostjo osebnih vozil. Na prireditvi smo predstavili tudi solarno vozilo našega šolskega centra.

Matej Vučajnk