V tednu od 21. do 25. marca 2022 smo v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ z imenom PEACE gostili evropske šole iz Bukarešte v Romuniji, Leszna s Poljske, z otoka Martinique iz Francije ter Louleja iz Portugalske. V projektu se sicer izobražujemo o fotografiji in razmišljamo o nesebičnosti, sočutnosti in empatiji, za kar smo pripravili tudi fotografske razstave.



V Krškem smo se srečali po več kot dveh letih odsotnosti. V tem času smo izvedli dve virtualne mobilnosti pod vodstvom poljske in romunske šole. Seveda smo vsi skupaj prišli do spoznanja, da so izobraževanja na daljavo zahtevna tako za organizatorje kot sodelujoče. Nasploh ker v projektu sodelujejo šole z zelo oddaljenih lokacij, med dvema najbolj oddaljenima je npr. šest časovnih pasov, kar je za vse nas pomenilo različno časovno umestitev v šolski pouk. Naša šola je tako imela virtualna izobraževanja po 14. uri.

Z navdušenjem smo dočakali srečanje v živo, ta čast pa je doletela našo šolo. V omenjenem terminu nas je tako obiskalo 23 dijakov in 10 učiteljev iz omenjenih šol, iz ŠC Krško-Sevnica pa smo sodelovali 3 učitelji in 8 dijakov.

V petih dneh smo si ogledali brestaniški grad Rajhenburg, sodelovali v eksperimentih v Svetu energije, se potepali po Ljubljani in odkrivali lepote Gorenjske z Bledom ter Kranjsko Goro. Pred kratkim obiskom Planice, ki je v tistih dneh gostila smučarske polete, pa so dijaki z otoka Martinique in s Portugalske uživali v prvih izkušnjah na snegu. Nekaj, kar je za nas, Poljake in Romune samoumevno, saj nas sneg razveseli vsako leto, je bilo za njih pravo doživetje. Ker smo med srečanji na daljavo predstavljali tradicionalne plese, smo se odločili, da jim nekaj naših plesov in glasbe predstavimo tudi v živo. Zahvaljujem se Folklorni skupini DKD Svoboda Senovo, ki nam je z živo glasbo in plesi predstavila nekaj slovenske tradicije.

Med obiskom omenjenih krajev so bili tako dijaki kot učitelji zadolženi za zbiranje fotografskega gradiva, s pomočjo katerega smo pripravili tudi zaključno razstavo, ki je bila na koncu našega tedenskega druženja inštalirana na živih osebah pred spomenikom Matije Gubca, razstavo pa bomo ponovno postavili tudi na šoli. Dijaki s posameznih šol so med srečanjem v Krškem predstavili tudi pripravljene predstavitve o fotografiji, tema našega srečanje je bila fotografija v novinarstvu, dijaka naše šole pa sta pripravila predavanje oziroma bolje demonstracijo studijske fotografije, v kateri sta dvorano v hotelu City prelevila v fotografski studio. Med zabavnim fotografiranjem so se na dveh nameščenih stolih izmenjali vsi sodelujoči: šolski timi, udeleženci iz različnih timov, učitelji, dijaki.

V petek smo na zaključni prireditvi razdelili certifikate o udeležbi ter za konec zapeli pesem Imagine Johna Lennona. Srečanje smo zaključili z mislimi in željami za mir na svetu ter upanjem, da se ponovno vidimo, mogoče tudi na zaključnem srečanju na Portugalskem.

Zaradi odsotnosti mednarodnih srečanj v živo smo v dveh letih spoznali, da nobena virtualna dejavnost, naj bo še tako dobro pripravljena, ne more nadomestiti srečanja v živo, kjer se lahko smejimo, veselimo in smo žalostni ob slovesu. Hvala vsem za podporo našega mednarodnega srečanja, ki smo ga začeli in končali z: "I'm happy to be here!" Pa še kdaj drugič ...

 
Svetlana Novak, koordinatorka tima ŠC Krško-Sevnica