IZJEMEN USPEH DIJAKOV SPSŠ KRŠKO NA XVIII. DRŽAVNEM TEKMOVANJU MLADIH ZGODOVINARJEV

na temo:  “Prelomni leti 1918-19”, ki je bilo v soboto, 30. 3. 2019, na Gimnaziji Murska Sobota.

 

Anej Vovčak iz R3A je osvojil zlato priznanje,

Tadej Furlan iz R3A srebrno priznanje in

Eva Ocvirk iz R1A bronasto priznanje.

 

Naši dijaki Sara Colarič (S3A), Matic Ančimer (S4A) in Gašper Buršič (S2A) so osvojili zlata priznanja, Martin Sešlar (G3A) in Andraž Kerin (S3A) pa srebrni priznanji na tekmovanju PIKO 2019.

Čestitamo.

ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, je bila 19. marca organizatorka 27. državnega tekmovanje dijakov srednjih elektro šol in 9. državnega tekmovanje dijakov srednjih računalniških šol. Tekmovanja se je udeležila tudi naša šola. V kategoriji elektrikar sta dijaka Marko Preskar in Žan Divjak  pod mentorstvom Zdravka Vegelj in Jožeta Požun, osvojila odlično tretje mesto. Naša šola je sodelovala še v kategoriji elektrotehnik in tehnik računalništva, kjer so naši dijaki bili prav tako uspešni.

Zdravko Vegelj

 

Dijaka Marko Preskar (levo) in Žan Divjak (desno)

 

 Na Gospodarski zbornici Slovenije Območni zbornici Posavje, Krško so v sodelovanju s podjetij s področja kovinske industrije in strojništva pripravili promocijski film z naslovom Ko bom velik/-a.

 

18. 1. 2019 smo se po dolgem čakanju in takšnih in drugačnih prijavah končno odpravili v London. Na ta dan smo čakali od septembra. In smo ob 16.30 odpeljali izpred šole ter nadaljevali pot proti letališču Jožeta Pučnika. Ko smo prispeli na letališče, sta sledili dolgi 2 uri, da smo vse opravili, in prišel je čas. Vkrcavanje na letalo. Glede na to, da sem bila prvič na letalu (kot tudi nekateri ostali) so bili občutki mešani. Bilo je od veselja do zaskrbljenosti. Skratka vsega. Vendar, ko smo "preživeli " vzlet, sem se nekako pomirila in sledili sta 2 mirni uri vožnje po nebu.

Rastlinstvo je v kiparstvu najmanj pogost motiv v primerjavi s človeško in živalsko figuraliko. Motiv drevesa v slovenski književnosti, ki preraste v simbol ljubezni, dobrote in mladosti, poznamo vsi, saj je Cankarjeva črtica Kostanj posebne sorte izpitna tema tako poklicnih in  tehniških smeri kot gimnazije.

Računalniško tekmovanje BOBER je namenjeno učencem in dijakom, ki jih zanimajo različne teme s področja računalništva oz. informatike. Ker ne zahteva posebnega predznanja, se ga lahko udeležijo vsi, tudi tisti, ki v svojem izobraževanju še niso imeli predmetov s področja računalništva.

Šolsko tekmovanje je potekalo od 12. do 16. novembra 2018. Tekmovanje poteka v več tekmovalnih kategorijah, določenih glede na razred/letnik, ki ga tekmovalec obiskuje. Dijaki rešujejo naloge prek spletnega tekmovalnega sistema, kjer najboljši tekmovalci iz vsake šole dobijo bronasta priznanja.

V sredo, 19. 12. 2018, je potekala 21. seja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Krško. Posebna pozornost je bila namenjena preventivi na poročju varnosti v cestnem prometu.

Gospa mag. Romana Pečnik se je v imenu občine Krško zahvalila ravnatelju Srednje poklicne in strokovne šole gospodu Jožetu Pavloviču za prispevek k varnosti v prometu v okviru prireditve ob Tednu mobilnosti, ravnatelj pa se je zahvalil občini za pomoč pri organizaciji te prireditve, v katero je bilo od leta 2013  vključenih že blizu deset tisoč udeležencev.

Poleg tega na Srednji poklicni in strokovni šoli že vrsto let poteka tekmovanje »Kaj veš o prometu ?«, v katerem šola dosega izjemne rezultate na državnem nivoju. Ob tej priložnosti je zato mentor tekmovanja gospod Franci Štokar s strani predsednika SPV občine Krško gospoda Davorina Nagliča prejel posebno priznanje  Bronasti znak za večjo varnost v prometu.

 

Na sliki dobitnik priznanja Štokar Franc v družbi predsednika SPV  Davorina Nagliča in predstavnice občine mag.Romane Pečnik