Spoštovani,

od ponedeljka, 8. 3. 2021, se v šoli še naprej izobražujejo  dijaki zaključnih letnikov in dijaki nižjega poklicnega izobraževanja. Ostali dijaki se izmenično izobražujejo en teden v šoli in en teden na daljavo tako, da je pri pouku polovica teh dijakov oz. oddelkov. Razpored dijakov oz. oddelkov, ki se bodo  izobraževali v šoli (po matičnih učilnicah) je v prilogi. 
 
Prosimo vas, da dosledno upoštevate vsa priporočila NIJZ oz. vseh pristojnih v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb. Sledite navodilom razrednikov in upoštevajte pravila hišnega reda. 
 
Ravnatelj Srednje šole Krško, Jože Pavlovič
 

V spomin lanski 500-letnici rojstva Adama Bohoriča so dijaki G1A, G2A, G3A, R2A in S3A ob kulturnem prazniku ustvarili virtualno proslavo Bohoriča in njegovih sopotnikov.  

Sprva prebiranje literature o takratnem času, nato zbiranje gradiva o pomembnem protestantu, potem snemanje materiala in na koncu sestavljanje v celoto je zahtevalo veliko popoldanskega časa, a dijaki so za delo poprijeli z ustvarjalno žilico, vodile pa so jih mentorice Simona Karl, Natalija Kneževič, Jana Škoda in Mateja Traven.
 
Pred vami je torej barvita in raznolika predstavitev vseh pomembnih protestantov v besedi in sliki, stroga pravila prvega šolskega reda, okusna hrana v 16. stoletju, sklepni del pa pripada "slam" poeziji z verzi poeta Prešerna.
 
Pri pouku književnosti v 3. letniku (tehnik računalništva) je nastalo lepo število izjemnih in zelo sporočilnih pesmi. V njih so dijaki prepričljivo izrazili, kako se počutijo v novi stvarnosti. Redki kažejo vdanost, večinoma gre za preizpraševanje vrednot, sveta in lastnega položaja v njem, izražajo ostro kritiko, upor in posredno tudi poziv na akcijo ... Jih bo kdo slišal?
 
Jana Škoda

V Posavskem obzorniku je bil objavljen prispevek o Klemnu Geršaku iz E4A, ki je v Posavju prvi osvojil zlato priznanje mednarodnega programa za mlade MEPI.
Vljudno vabljeni k branju: https://www.posavskiobzornik.si/panorama/klemen-gersak-prvi-zlati-mepi-jevec-v-posavju-92227

Čestitamo!

 

Domovina je širši dom, dežela, v kateri smo se rodili in v njej prebivamo. Domovino povezujemo z narodom in s prvim jezikom (materinščino). Domovinska zavest vključuje občutek pripadnosti narodu in jeziku ter prizadevanja, da to dvoje ohranjamo kot vrednoti, ki so ju gojili naši predniki, zato jo opredeljujemo tudi kot narodno zavest. V obdobjih, ko so bili Slovenci politično nesamostojni in ogroženi, so prav naši besedni umetniki vzbujali in utrjevali narodno zavest sodobnikov. S svojimi deli, posvečenimi domovini, pa so vplivali tudi na poznejše generacije. Domovinska tematika je imela poleg narodne tudi pokrajinsko in jezikovno razsežnost: v naši književnosti so pogosti motivi navezanosti na domačo pokrajino in na vso slovensko deželo, v njej je večkrat izražen spoštljiv odnos do materinščine. Slovenski jezik se je kljub slabim okoliščinam ohranjal in razvijal prav po zaslugi naših pesnikov, pisateljev in dramatikov.

Na državnem šolskem prvenstvu v orientacijskem teku, ki je potekal 23. 9. 2020 v Ljubljani je dijak naše šole Martin Jevševar iz R2A dosegel med vsemi  dijaki najboljši čas in postal državni prvak. Ob tem uspehu mu iskreno čestitamo in želimo še veliko nadaljnjih uspehov. Martin je po tekmi izjavil, da je bila tekma  dobro organizirana in izpeljana, proga pa precej zahtevna, predvsem za tiste, ki se redno ne ukvarjajo z orientacijo. Z rezultatom je bil zelo zadovoljen, saj ni pričakoval zmage.

V nadaljevanju lahko preberete nekaj več o orientaciji in športni poti, ki jo je Martin prehodil do sedaj. Morda se ob zapisanim še kdo navduši za ta zanimiv a zahteven šport.

»Življenje je neprekinjen proces razvoja. Kakor morje, ki ne miruje nikoli, ampak ustvarja vedno nove oblike valov, tako da podira stare.« Besede pesnika Srečka Kosovela bodo ostale v mislih letošnjim dijakom zaključnih letnikov, saj so pripluli na cilj srednješolskega izobraževanja na prav poseben način – a z vnemo in vztrajnostjo so zasidrali varno v pristan z izjemnim uspehom.

V torek, 7. julija, smo na SPSŠ Krško slovesno podelili spričevala poklicne mature 76 uspešnim dijakom srednjega strokovnega izobraževanja. Spričevala o zaključnem izpitu je prejelo tudi 59 uspešnih dijakov srednjega poklicnega izobraževanja. Celoten potek zaključnega izpita in poklicne mature sta vodila tajnik zaključnega izpita g. Matej Maučič in tajnik poklicne mature g. Miran Pungerčič.

V ponedeljek, 18.5.2020, se v šolo vračajo dijaki zaključnih letnikov po navodilih razrednikov (učiteljev). Dijaki nižjih letnikov nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo.

Veljali bodo posebni ukrepi, z upoštevanjem le-teh boste zmanjšali možnost za okužbo in s tem zaščitili sebe in druge. Za pravilno izvajanje ukrepov mora odgovornost prevzeti vsak posameznik. Vhod v šolo bo možen le za tiste, ki imate pouk po urniku, s podpisano izjavo, ki jo boste oddali varnostniku pred vstopom v šolo.

Podrobna navodila si preberite v priponki.

Spoštovani dijakinje in dijaki,

kot že veste se s ponedeljkom, 16. 3. 2020 zapirajo vrata vseh šol v Sloveniji.

Na SPSŠ Krško bomo istočasno prenehali tudi z izvajanjem PUD in vajeništva v vseh podjetjih brez izjeme. Kdaj in kako bomo te ure nadomestili, ta trenutek ni bistveno vprašanje.

Ključno pa je naslednje:

Želimo delovati čim bolj preventivno, zato vas kot ravnatelj pozivam, da ste odgovorni in pozorno spremljate dogajanje v državi ter v času, ko boste doma resnično delujete preventivno in odgovorno ter upoštevate vsa navodila pristojnih, ki se bodo sproti dopolnjevala in o katerih boste sproti in najhitreje obveščeni preko medijev. 

 

Spoštovani starši,

sedaj je čas za odgovorno in vzgojno delovanje, kar je naša skupna naloga. Želim da jo opravimo skupaj v dobro vseh.

Vse dobro vam želim,

Jože Pavlovič, ravnatelj SPSŠ Krško

 

Na letošnjem kvizu Mladi genialci je zmago slavila ekipa elektrotehnikov Srednje poklicne in strokovne šole Krško, ki so jo zastopali dijaki Tino Bajc, Andrej Kvartuh in Andraž Brečko, pod mentorstvom Roberta Rožmana. Strojni tehniki pa so dosegli 4. mesto med 24 tekmovalnimi ekipami iz vse Slovenije.

 Več o tekmovanju si lahko preberete tukaj: https://www.svet-energije.si/dogajanja/slovenski-srednjesolci-v-krskem-prikazali-genialno-znanje-o-energetiki

Preberite tudi zapis Andraža Brečka

Čestitamo!