Dijaki prvih letnikov strokovne šole in gimnazije so pri predmetu likovne umetnosti snovali mostove in stopnice, z obojimi premoščamo horizontalne in vertikalne prepreke. Uporabili so  material, ki jim je bil v času karantene pri roki, ta pa seveda  narekuje tehniko. Nastalo je precej mostov in le malo stopnic, vse pa je vredno ogleda širše javnosti, saj so ustvarjalci pokazali izvirnost pri snovanju ter ročne spretnosti pri izvedbi ideje. Ravno tako si lahko ogledate raznovrstnost materialov in tehnik.

Na motiv pa lahko gledamo tudi simbolno, v pomenu premoščanja notranjih, duhovnih (in duševnih) preprek med ljudmi, še posebej v današnjem času.

Zapisala mentorica Jana Škoda, prof.

»Dragi dijaki in dijakinje, ob tej svečani priložnosti, bi vam radi povedali koliko smo ponosni na vas! Pokazali ste veliko dozo zrelosti in kljub neugodnim razmeram ste zbrali moči in uspešno dokončali to nenavadno šolsko leto. Vaš uspeh pri zaključnih izpitih in poklicni maturi je samo potrditev tega. Ni nobenega dvoma, da ste pripravljeni na nove življenjske izzive. Želimo vam uspešno nadaljevanje vaše poklicne in življenjske poti, bodisi na prvo delovno mesto, bodisi na študij. Bodite pogumni in se zavedajte, da zmorete. Bomo prav veseli, če se še kdaj oglasite na šoli in nam posvete kako ste se znašli in kaj delate. Vaši učitelji!«

»Samo mimogrede mi je prišlo na misel, da je v latinščini glagol ljubiti naveden kot primer najlažjega in najbolj pravilnega glagola. In vendar ima ta glagol v življenju največ izjem, največ nepravilnih, težavnih oblik. Kako malo je ljudi, ki ga znajo pravilno spregati,« je zapisal Ciril Kosmač v romanu Pomladni dan leta 1950.

Na mednarordnem tekmovanju Nuclear Competition se je ekipa ŠC Krško-Sevnica, ki jo sestavljata dijaka Žiga Zupanc (S3A) in David Boštjančič (E3A) uvrstila v finale najboljših 18 ekip. Prihodnji teden se predstavljamo na online dogodku (od ponedeljka do petka  vsak popoldan od 14.00-17.30 ure).  Sam dogodek bo obogaten  s strokovnimi predavanji in delavnicami.

Povezava do tekmovanja: http://nuclearcompetition.enen.bme.hu/ 

Mentor ekipe: Jože Požun

 

Tudi letos so se dijaki in dijakinje SPSŠ in Gimnazije Krško pomerili v znanju geografije, tokrat na temo »Prehrana v geografski perspektivi«. Terenskega dela tekmovanja zaradi posebnih koronskih razmer tokrat ni bilo.

V popoldanskih urah smo na omenjeni dan na našem Šolskem centru organizirali Rocket League turnir na daljavo. Sodelovale so ekipe iz OŠ Sevnica z ekipo Bots, OŠ Blanca z ekipo Blanca, OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Podčetrtek z ekipo Posavje, OŠ Brežice s Team Vaxity in The Black Hole ter srednješolske ekipe Stereo Madness, Avengers s tekmovalci iz OŠ Cerklje in Srednje ekonomske šole Novo mesto, Profesorji, YEET, Zek zek, Prša4Desus ter Nemščina vsepovsod. V dveh predtekmovanjih, osnovnošolskem in srednješolskem, so ekipe s tremi tekmovalci igrali na način Best of 3. V prvem krogu sta zmagali ekipi Bots v osnovnošolskem in Nemščina vsepovsod v srednješolskem turnirju.

Mednarodni dogodek lahko obiščete tukaj: https://www.idm314.org/

Matematika v letalstvu za boljši svet pripravljeno od Klemna Snežiča iz E2A razreda Srednje šole Krško

V spomin lanski 500-letnici rojstva Adama Bohoriča so dijaki G1A, G2A, G3A, R2A in S3A ob kulturnem prazniku ustvarili virtualno proslavo Bohoriča in njegovih sopotnikov.  

Sprva prebiranje literature o takratnem času, nato zbiranje gradiva o pomembnem protestantu, potem snemanje materiala in na koncu sestavljanje v celoto je zahtevalo veliko popoldanskega časa, a dijaki so za delo poprijeli z ustvarjalno žilico, vodile pa so jih mentorice Simona Karl, Natalija Kneževič, Jana Škoda in Mateja Traven.
 
Pred vami je torej barvita in raznolika predstavitev vseh pomembnih protestantov v besedi in sliki, stroga pravila prvega šolskega reda, okusna hrana v 16. stoletju, sklepni del pa pripada "slam" poeziji z verzi poeta Prešerna.
 
Pri pouku književnosti v 3. letniku (tehnik računalništva) je nastalo lepo število izjemnih in zelo sporočilnih pesmi. V njih so dijaki prepričljivo izrazili, kako se počutijo v novi stvarnosti. Redki kažejo vdanost, večinoma gre za preizpraševanje vrednot, sveta in lastnega položaja v njem, izražajo ostro kritiko, upor in posredno tudi poziv na akcijo ... Jih bo kdo slišal?
 
Jana Škoda