SM2024 49V četrtek, 11. 7. 2024, so dijaki in dijakinji 4. letnika tehniške gimnazije slovesno prejeli maturitetna spričevala. Dvorana v parku je sprejela dijake, starše in profesorje, ki so se skupaj razveselili uspeha vseh dijakov.

Na podelitvi je maturante in maturantki najprej nagovoril ravnatelj Jože Pavlovič, ki je izrazil ponos in veselje ob njihovem uspehu in poudaril, da je ta dan tudi dan za zahvale – sošolcem, staršem, profesorjem, vsem, ki so prispevali k njihovemu uspehu. Za njim je dijakom spregovoril podžupan občine Krško Dejan Žnidaršič, ki je vsem čestital in poudaril pomen izobraževanja ter vztrajnost, ki je potrebna v šoli in v življenju, da dosežemo svoj cilj.

Spoštovani,

v času šolskih počitnic so uradne ure uprave od 8.00 do 10.30 in od 11.00 do 13.00.

Od 15. 7. 2024 do 2. 8. 2024 je šola zaprta.

Rok za prijavo na izpite – jesenski rok je možen do 10. 8. 2024. Razpored bo objavljen 13.8.2024.

Hvala za razumevanje

Poklicna2024 25

Na svečani prireditvi 4. julija 2024 smo prepletli motiv poletja z obiranjem sadov večletnega truda v hramu učenosti. Dijaki so nam »postregli« z odličnimi rezultati na poklicni maturi. Program sta povezovala Zoja Paulina Levak iz G2A in David Pisek iz G1A. Najboljšim dijakom so priznanja in praktične nagrade  podelili ravnatelj, g. Jože Pavlovič, naš letošnji gost, doktor Andrej Lešnjak, direktor podjetja Q Techna, ki je tudi poskrbelo za praktične nagrade, ter tajnika poklicne mature, g. Miran Pungerčič, in zaključnih izpitov, g. Matej Maučič.

V soboto, 22. 6. 2024, smo se odpravili na Prvi, Srednji in Zadnji Vogel. Okoli 8.00 smo našo pot začeli na Planini Blato. Po slabi uri hoje smo prispeli do Planine pri Jezeru, kjer smo imeli kratek postanek. Nadaljevali smo pot do Planine Dedno polje, kjer smo se razdelili v dve skupini. Od tam smo šli najprej na Zadnji Vogel, nato na Srednji, kjer smo se srečali z drugo skupino, ki je hodila obratno in nato še na Prvi Vogel.

Pred Stozicami

Dijaki 1. letnika tehniške gimnazije smo imeli v mesecu juniju projektni teden na temo domoljubja. Spoznavali smo slovenske simbole na drugačen način – modelirali smo slovenski grb, oblikovali računalniško simulacijo plapolajoče zastave. Imeli smo tudi delavnico izdelovanja slovenskih nageljnov iz krep papirja ob pomoči gospe Golob in trgovine M Art iz Krškega.

Šport je nekaj, kar povezuje Slovence, in športniki, ki nastopajo za Slovenijo so naši junaki in prav gotovo domoljubi.

Spricevala2024 38

Zadnji šolski dan je bil obarvan domoljubno, proslavo smo pripravili dijaki in dijakinje 1. letnika tehniške gimnazije v okviru projektnega tedna s sodelovanjem drugih dijakov šole. Prireditev se je začela s himno, ki jo je odigral dijak Anej Kovačič na trobenti. Več glasbenih točk je pričaralo prijetno vzdušje skozi celoten dogodek. Nastopili so Žiga Plankar, David Pisek in Martin Urek s skladbo Ne pozabi domovine, Jakob Štigl je ob spremljavi Martina Ureka zapel pesem Ta zelena dežela, Tjaš Murenc in Anže Budački pa sta se predstavila z Veselim Ribnčanom.

Slike Izdelkov

Na letošnji 21. podelitvi priznanj za inovacije posavskim podjetjem, ki je 10. 6. 2024 potekalo na gradu Rajhenburg pod okriljem GZS Posavske gospodarske zbornice Krško v sodelovanju z MGTŠ, SPIRIT Slovenija  so podelili štiri zlate, osem srebrnih in štiri bronasta priznanja.

Na slovesnosti so svoje delo predstavili tudi naši dijaki. Tako je dijak 4. letnika Tjaž Nanut predstavil Krmiljen visokonapetostni vir, ki ga je izdelal v sklopu poklicne mature pod mentorstvom profesorja Jožeta Požuna, pod mentorstvom profesorja Matjaža Cerarja pa so dijaki 4. letnika tehniške gimnazije v okviru projektne naloge pri predmetu strojništvo izdelali model hidravličnega bagra - predstavila sta ga dijaka 3. letnika programa strojni tehnik Jaka Cerjak in Denis Lužar.

V S2a so dijaki prebirali posamezna poglavja iz dela Samotno potovanje, nato pa naredili posnetek, v katerem so predstavili Almo, mesto ali kraj, v katerem se je nahajala, in ga postavili v razmerju nekoč in danes. Poskrbeti so morali tudi za slikovno dopolnitev povedanega. Mislim, da so delo opravili odlično, zato vas vabim k ogledu posnetkov.

Simona Karl, profesorica

Naša šola je prejela  robotsko roko, ki bo našim dijakom omogočila boljše razumevanje sodobne tehnologije ter uporabe le-te. Dijaki bodo dobili priložnost, da pridobijo dragocene praktične izkušnje ter se na tak način pripravijo na izzive prihodnosti, ki jih čakajo na delovnih mestih ter so skladne s potrebami sodobnega trga dela.

Projekt v okviru Načrta za okrevanje in odpornost financira Evropska unija – NextGenerationEU (noo.gov.si, evropskasredstva.si).

Ministrstvo NOO SI

SL Financira EU NextGeneration

NadomestneOIV 6

Dijaki, ki niso redno opravili obveznih ali interesnih vsebin, so si 29. 5. 2024 v Mestnem muzeju ogledali razstavo Tine Dobrajc, Valvasorjevo zbirko grafičnih listov, Iconotheca Valvasoriana, celotni prevod Slave vojvodine Kranjske ter starejših faksimilov iz leta 1877, nato pa v Mencingerjevi hiši ponovili dejstva o protestantizmu in reformaciji na Slovenskem. Za piko na i so dijaki izdelali še    t. i. ex libris, odtis grafike malega formata s simbolom, inicialkami in podobno, s katerim bodo lahko označevali knjige in druge tiskovine.

Mestnemu muzeju Krško se zahvaljujemo za odlično vodenje po razstavah in pripravljeno delavnico.