DSC 0975

V petek, 13. 10., nas je obiskala evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Spremljali so jo vodja predstavništva Evropske Komisije g. Zoran Stančič, ga. Saša Golob in član njenega kabineta g. Blaž Pongračič. Povod za obisk je bilo srečanje komisarke z vodstvom šole na prireditvi ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki je bila novembra 2016 v organizaciji Zavoda varna pot v Mestni hiši v Ljubljani. 

Komisarka in spremstvo se je najprej srečala z županom Občine Krško mag. Miranom Stankom. Župan je predstavil občino in prizadevanja občine za varno in okolju prijazno mobilnost.

Dijakom Šolskega centra Krško-Sevnica je pripravila predstavitev delovanja Evropske unije s poudarkom na njenem področju – prometu. Predstavitve so se udeležili dijaki G4A (Gimnazija Krško) in dijaki E4A in R4A (Srednja poklicna in strokovna šola Krško). Postavljala je enostavna vprašanja in za pravilen odgovor si prejel kemični svinčnik.

S prometnega vidika je predstavila evropsko usmeritev za prihodnost: samovozeči avtomobili, ukinitev avtomobilov z notranjim izgorevanjem ipd. Poudarila je tudi črno statistiko in nam položila na srce, naj jo omilimo.

V zadnjem delu obiska je vodstvo šole komisarki predstavilo šolo, predvsem pa dejavnosti ob evropskem Tednu mobilnost, ki jih organiziramo skupaj z Občino Krško. Dejavnosti obsegajo predavanja sodelavcev Zavoda varna pot kot tudi delavnice. Vključeni pa so tako osnovnošolci Občine Krško, dijaki Šolskega centra Krško-Sevnica in njihovi starši. Več besed je namenila tudi evropski viziji razvoja mobilnosti in kaj lahko kot šola storimo za spodbujanje inovativnosti in vedoželjnosti mladih.

Erna Župan Pirkovič

fotografije: Žiga Šume, R4A