DSC1016Na Šolskem centru Krško-Sevnica je v petek, 26. 4. 2013, potekalo četrto izbirno regijsko tekmovanje osnovnošolcev v vožnji z mobilnimi samogradnimi roboti, imenovano ROBOsled Dirkač, in LEGObum-8. Na tekmovanju sta letos sodelovali dve osnovni šoli iz naše regije.

Tekmovanje je potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju. Z zanimanjem je bilo opazovati učence pri pripravi svojih junakov - mobilnih robotov, ki so nastali kot plod lastne zamisli vsakega tekmovalca.

 

V kategoriji ROBOsled Dirkač sta sodelovala dva učenca s svojima robotoma, najhitreje pa je pot opravil robot, ki ga je izdelal Stanislav Andrejaš. Na drugem mestu je pristal robot Žana Zorka. Oba tekmovalca sta zastopala OŠ Brežice pod mentorstvom Mojce Markelj in se uvrstila na državno tekmovanje na UM FERI v Mariboru v mesecu maju.

V kategoriji LEGObum-8, kjer je potrebno zgraditi robota iz standardnih komponent LEGO sistema, pa so sodelovale tri ekipe iz OŠ Artiče pod mentorstvom Vlade Cizla. Zmagala je ekipa z učenkama Tino Bogovič in Niko Omerzo, sledila ji je ekipa v sestavi Matic Cizl in Jan Brdik, na tretjem mestu pa je pristala ekipa  Tima Medveda in Gašperja Tomšeta. Letos na državnem nivoju ni tekmovanja iz LEGObum-8.

Po končanem tekmovanju so vsi tekmovalci dobili priznanja in praktične nagrade, ki jih je že tretje leto zapored podarilo podjetje Efekt d.o.o. iz Krškega, glavni sponzor tekmovanja. Med odmori so se tekmovalci okrepili s sadjem s krške tržnice (Ameti d.o.o.), krušne dobrote iz peči pa je prispevala parna pekarna Pri Pegamu. Za prispevane nagrade in dobrote se iskreno zahvaljujemo.

Zahvala gre tudi mentorjem in učencem za ves trud, ki so ga vložili v priprave na to tekmovanje, saj so se nekateri prvič preizkusili na tem področju.

Glede na skromno udeležbo bi želeli, da bi se tekmovanja udeležilo več učencev osnovnih šol, zato smo se prisotni strinjali, da bi bilo potrebno več storiti na področju izobraževanja učiteljev osnovnih šol za pripravo na tekmovanje. Na Šolskem centru si želimo sodelovanja z osnovnimi šolami na tem področju.

Čestitke vsem!

Vodja tekmovanja: Svetlana Novak