V torek, 21. 3. 2017, na svetovni dan poezije smo na ŠC Krško-Sevnica »motili« pouk vsi, ki verjamemo v moč besede. Poezija je eden najčudovitejših vzporednih svetov, kamor se lahko zatečemo, se v njem udomačimo, ustvarjamo in poustvarjamo. V njej odseva osebna in družbena resnica, hkrati pa lahko ima moč spreminjati svet ali vsaj polepšati dan. Pesniško akcijo Napitek plačaj z verzom smo povzeli po mednarodni kavarniški akciji Pay with a poem, ki je omogočila pesmi, da en dan v letu postane plačilna valuta, in katere ambasador je britanski artist Robert Montgomery (Banksy besedne umetnosti). Pri nas projekt podpira pesnik Feri Lainšček, ki je lani izdal zbirko pesmi, nastalih 21. 3. 2016, z naslovom Trenutek, ki je vanj ujeto vse.

V šolski avli smo prostor pred ložo spremenili v priložnostni oder, namesto mikrofona pa postavili barski stolček, na katerega je letos sedlo približno 240 dijakov/-inj  (od tega 12 profesorjev/-ic). Večina dijakov zelo samozavestno in sproščeno, drugi sramežljivo in v manjši zadregi. Včasih je lastno pesem težje prebrati kot napisati, takrat smo brali pesmi drug drugega, največjo zadrego pa je rešila kar profesorica z držanjem za roko. Tudi sicer smo med seboj delili čustveno toplino in mehkobo, smeh in solze, duhovitosti in zaskrbljenosti nad svetom ter lastnim položajem v njem, celo drznosti v motivih. Vse to, kar nas dela takšne, kakršni smo – iskreni, spretni besedovalci in srčni ljudje, ki zmoremo svoj notranji svet izraziti v verzih, vsak po svojih močeh. V motivih in slogu pa nista manjkala niti Prešeren in Cankar – slišali smo sodobno skodelico kave in prešernovsko O, kava. Poleg večinske ljubezenske tematike v materinščini  smo poslušali tudi prevodno poezijo in pesmi v tujih jezikih, iz vseh je nastala pesniška tapiserija na steni, ki vabi k branju.

Iz slovenističnega kabineta se na tem mestu zahvaljujemo vsem snovalcem poezije, za vsako pesem posebej. Zahvala gre tudi vsem, ki ste spodbudili dijake k sodelovanju ali kako drugače podprli dogodek in skrbeli, da je potekal v tako prijetnem povezovalnem vzdušju.

Aktiv slovenistk, fotografiral Adrijan Lebič

Celotna fotogalerija: https://goo.gl/photos/nqrhYP76V4PRESWd9