V sredo, 17. 1. 2012, se je šest dijakov Gimnazije Krško v treh skupinah odpravilo k lončarju Jožetu Kržanu v Veliki Podlog. Prva skupina je odšla že ob 7.30. uri in so pri lončarju ustvarjali približno eno uro, zatem pa jo je zamenjala še druga in nato tretja skupina.

 

V prvi sta bili Nika Božič in Tjaša Zorko, v drugi jaz, Aleš Kovačič, in Domen Mirt, v tretji skupini pa Brin Majce Blatnik in Florjan Ratajc. Ker smo se s pravim lončarstvom srečali prvič, sta nam pomagala mojstra lončarstva Jože Kržan ter njegov sin Lojze, ki se s to obrtjo ukvarjata že zelo dolgo. Vsi smo soglasno ugotovili, da je delo na lončarskem vretenu naporno, a zabavno in kreativno. »Bilo je zanimivo, poskusila sem nekaj novega in si tako pridobila nove izkušnje, vsekakor pa je bilo dokaj zahtevno!« je povzela Tjaša. A naš trud ni bil zaman in je obrodil sadove – nastalo je veliko različnih izdelkov, umetniških vazic, skodelic in vrčev. Te je lončar posušil, jih glaziral in dal peči.

Izdelki bodo razstavljeni v okviru zaključne prireditve projektnega tedna Prekmurje skozi bralčeve oči v Dvorani v Parku v Krškem,  15. 2. 2012 ob 17. uri.

Vljudno vabljeni na ogled naših »mojstrovin«!

Aleš Kovačič, G1A