Na podelitvi spričeval splošne mature 2019 v dvorani v parku se je tudi letos zbralo lepo število dijakov, njihovih staršev, sorodnikov, drugih gostov in učiteljev Gimnazije Krško. Skozi program, ki se je pričel s pesmijo »Bodi najboljši, kdorkoli že si« (Douglas Malloch), sta nas popeljali Nina in Martina, ki je poskrbela tudi za glasbene točke. Po prijetnih govorih ravnateljice Erne Župan Pirkovič, razrednika Daniela Prše, župana Krškega Mirana Stanka ter seveda tajnika splošne mature Janeza Firbasa so na vrsto prišli maturantje, da končno prejmejo spričevala. Najbolje so se odrezali Dea Fackovič Volčanjk, Gašper Letnar, Domen Tomše, Kristina Hafner, Žan Dobrovnik in Klemen Vovk.

V četrtek, 6. 6. 2019, so dijaki G1A predstavili vsebine, opažanja in vtise iz projektnega tedna, izvedenega pred prvomajskimi počitnicami. Starše in profesorje smo pričakali ob vodnjaku pri kostanjeviški osnovni šoli, kjer smo se jim predstavili na malce nenavaden način. Povezali smo kamen, besedo in naše lastnosti ter želje. Po uvodnem pozdravu smo se podali na pot po Kostanjevici, in sicer v vlogi vodičev.

 

Župan občine Krško mag. Miran Stanko je 7. junija v Kulturnem domu Krško na slavnostni akademiji v počastitev krškega občinskega praznika podelil Priznanje občine Krško Gimnaziji Krško. Priznanje je gimnazija prejela za dolgoletno delo z mladimi na področju varovanja okolja.

Več o podelitvi na spletnih straneh Posavskega obzornika: https://www.posavskiobzornik.si/novice/do-izvedbe-stevilnih-nacrtov-z-dialogom-in-zaupanjem-87298


vir slike: posavskiobzornik.si

Na 25. državnem prvenstvu iz gradbene mehanike za tretje letnike je naslov državne prvakinje osvojila Ana Urbanč.

Iskrene čestitke.

Dijaki prvega, drugega in tretjega letnika Gimnazije Krško so v torek, 7. 5. 2019, preživeli dopoldan na Vrhniki in športni dan obarvali z literarnimi vsebinami.

Cankar je bil močno navezan na svoj rojstni kraj in ga v številnih delih opisuje in opeva. Na Vrhniki nanj spominjajo spominska hiša, spomenik in pa tematska pot, ki s sedemnajstimi obeležji pripoveduje zgodbo o življenju Ivana Cankarja.

V projektu Ministrstva za zunanje zadeve "mlade veleposlanice" sodeluje tudi Gimnazija Krško, ki jo zastopa dijakinja iz razreda G3A Zala Preskar. Sicer sodeluje deset dijakinj različnih slovenskih gimnazij, ki so se odzvale povabilu državne sekretarke na MZZ Simone Leskovar. Cilj projekta je dijakinjam približati vlogo in aktivnost žensk na področju zunanjih zadev, mednarodnih odnosov in diplomacije.

Na 10. mednarodnem tekmovanju v nosilnosti mostov iz špagetov je ekipa TOBEGA Gimnazije Krško, ki so jo sestavljali TOmislav Haring, BEnjamin Bogovič in GAšper Zlobko, osvojila drugo mesto, David Hode, Matic Ančimer in Sara Colarič, ki so sestavljali ekipo DMS Srednje poklicne in strokovne šole pa so osvojili tretje mesto.

Dijaki G1A smo imeli od 23. 4. 2019 do 26. 4. 2019 malce drugačen pouk kot običajno, saj smo pod mentorstvom učiteljev »izvajali« vsebine projektnega tedna v Kostanjevici na Krki.

Torek  je temeljil na matematični, geografski in kemijski podlagi. Razdelili smo se v tri skupine. Prva skupina je najprej s profesorico vzela vzorce vode,  izmerili smo  temperaturo in ph na licu mesta, vzorce pa smo shranili  še za kasnejšo obravnavo v kemijskem laboratoriju v šoli. Ko smo to storili, smo začeli opazovati naravo ter živali v vodi in na kopnem. Ob tem so reševali delovni list, povezan  z geografskimi vsebinami (relief, vplivi človeka na okolje …)

Sebastijan Arne Stolič je znova dokazal, da dijaki krške gimnazije že tradicionalno z znanjem angleščine posegajo po najvišjih priznanjih na državnem nivoju. Na državnem tekmovanju na v Kamniku je prejel srebrno priznanje.

Čestitke in poklon Sebastijanu za izvrstno znanje, posebne čestitke pa tudi še sedmim dijakinjam in dijakom G3A, ki so se udeležili regijskega tekmovanja.

Alenka Špan

Naši dijaki sov okviru projekta Mladi mladim pod mentorstvom prof. Požuna obiskali Termoelektrarno Brestanica. Več si lahko preberete na spletni strani Posavskega obzornika.


https://www.posavskiobzornik.si/gospodarstvo/projekt-mladi-mladim-dijaki-v-infri-in-teb

(vir slike: www.posavskiobzornik.si)