Vzgoja za družino, mir in nenasilje: HOJA PO ROBU (ODVISNOSTI)

Izvajala: Danijela Švajger, 28. 3. 2012

Predavanje na temo odvisnosti mi je bilo zelo zanimivo, ker tudi sama rada berem knjige o drogah, izkušnjah odvisnikov in podobno. Izvedela sem,da obstaja smrtno nevarna droga Krokodil, ki izvira iz  Rusije in če jo uživaš začne tvoje telo dobesedno gniti, dokler ne zgniješ do smrti. Psihologinja nam je pokazala tudi grozljive slike in nasploh zelo dobro predstavila odvisnost. Poleg droge krokodil sem izvedela še za eno, gre za drogo, s katero omamijo mlada dekleta in fante, da izgubijo spomin, in jih v tem času posilijo. Med seboj smo tudi primerjali alkohol, kofein, droge (heroin, speed…), kaj je slabše uživati? Prišli smo do spoznanja, da tega ne moremo primerjati, vendar se pri kofeinu naši možgani definitivno počasneje kvarijo kot npr. če uživamo droge. Predavanje je  bilo zelo poučno, saj je prav, da se zavedamo, kakšno je življenje okoli nas in vemo, na kaj moramo biti še posebej pozorni v družbi.

Fišter Anja

 

V sredo, 28.3 smo imeli obvezne vsebine z naslovom Hoja po robu. Profesorica Danijela Švajger je v uvodu vsakega posebej vprašala kaj pričakuje od te ure. Vsi smo v mislih imeli podobno. Imeti se "fajn" in izvedeti kaj novega o drogah, saj so nam povedali, da bo pogovor tekel v tej smeri. Na začetku nismo bili preveč zbrani, vendar je profesorica z vsako minuto pogovora pritegnila našo pozornost vse bolj in bolj.  Za sebe lahko povem, da sta mi ti dve uri hitro minili, saj sta bili zelo zanimivi. Vsi smo vedeli, da droga (tako kot druge škodljive snovi - alkohol, kofein, nikotin, tein...) lahko povzročijo veliko škodo našem telesu. Vendar nam je profesorica lepo, tudi shematično na tabli prikazala, da droge pustijo v naših telesih in možganih trajne posledice - luknje, tudi če je človek ozdravljeni alkoholik ali bivši zasvojenec z drogami. Droge smo razdelili v skupine, jih pojasnili, opisovali… skratka veliko novega smo se naučili. Pokazala nam je slike tabletk- ekstazi, krokodiljo drogo, drogo za posiljevanje in podobno. Povedala nam je tudi za knjigo – biografijo, v kateri moški opisuje njegovo izkušnjo s heroinom. Zdela se mi je zanimiva in mogoče jo v prihodnosti preberem.

Lorella Vašcer Erban

 

Moje mnenje je zelo pozitivno, saj mi je dalo veliko misliti, kaj vse se ti lahko pripeti, ko le za trenutek stopiš na napečen tir in posežeš po drogah. Tisti, ki se ga niso udeležili, so izpustili dobro predavanje, ki bi jim prav tako dal veliko misliti. Všeč mi je bilo, da smo skupaj sodelovali in govorili na konkretnih primerih, ki so se nam, oziroma našim znancem pripetile. Da smo si lažje predstavljali, pa nam je še zraven na slikah pokazala nekaj primerkov drog. Predavanje je bilo zelo življenjsko, resnično in dolgotrajno zapisano v spomin.

Domen Mirt