Ob koncu šolskega leta smo našo akcijo zbiranja plastičnih zamaškov zaokrožili s tem, da smo jih odpeljali družini Butkovič na Pišece, kjer je doma 11-letna Patricija. Od dijakov so se mi pridružili trije, ki so tekom leta izkazali še poseben trud pri humanitarni in okoljski akciji zbiranja plastičnih zamaškov. Patricija je pogumen deklič v objemu še pogumnejših in zelo srčnih staršev, ki se trudijo, da bi njihova hči s cerebralno paralizo imela kar najboljše možnosti za zadovoljno in čimbolj samostojno življenje. Kot velikokrat sicer, se tudi v tem primeru kažejo slabosti našega sistema zdravstvenega zavarovanja, ki družine z gibalno oviranimi otroki pusti, da se same borijo za vsak evro za čisto osnovne pripomočke. Dijaki in zaposleni na ŠC Krško - Sevnica bomo zato že tretje leto nadaljevali z zbiranjem zamaškov za Patricijo, pa tudi rabljenih kartuš za Rdeče Noske.

Veronika Gradišek

 

Na obisku pri Patriciji

V maju smo bili v Pišecah na obisku pri družini Butkovič. Spoznali smo 11-letno Patricijo s cerebralno paralizo, ki je nadvse igriva in družabna punčka, kot njeni  vrstniki. Družina nas je toplo sprejela in nam pripovedovala o svojih vzponih in padcih na njihovi  poti, da bi mala Patricija shodila. Mamica je povedala, kako je ona doživljala porod, in nam zraven pokazala še prve slike Patricije.  Ati pa nam je z veseljem pripovedoval, kaj vse počneta skupaj s hčerko. Med vožnjo, ki jo Patricija naravnost obožuje, poslušata Modrijane. Med obiskom nam je celo »zaigrala« na harmoniko, nam pokazala svojo knjigo za lažje sporazumevanje ter z malo pomoči poiskala glasbo na tabličnem računalniku.

Skrb za okolje je lepa vrlina. Z zbiranjem zamaškov torej pomagamo naravi ter hkrati nekomu pripomoremo na poti do boljšega življenja. Vzame nam le nekaj trenutkov, da zamašek odvržemo v posebno posodo in s tem naredimo kar dve dobri stvari.

Tea Jurečič in Tjaša Zorko iz G2A

 

Zakaj ravno zamaške? Zakaj ne raje stari papir?

Tako se je glasilo moje vprašanje na obisku v Pišecah. No, Patricijin oče mi je kar hitro odgovoril ter povedal odkupno ceno plastičnih zamaškov, ki znaša 33 centov na kilogram oz. 330 € na tono zbranih zamaškov.

Tako lahko kar hitro ugotovimo, da se zamaški bolj splačajo, sploh če upoštevamo dejstvo, da se kilogram zbranega starega papirja plača z 9 centi na kilogram. Res, da je papir lažje najti, ampak zamaške zbira več ljudi, predvsem zaradi lažjega zbiranja, ki ne zavzema toliko prostora. Poleg tega je plastika oz. PVC bolj škodljiv kot papir, kar pomeni, da tako bolj pripomoremo naravi.

Jan Gale iz G1A