V četrtek, 17.10.2013, smo se v okviru državljanske kulture in knjižnično-informacijskih znanj gimnazijci 3. in 4. letnika odpravili v Ljubljano.

Vožnja je minila v sproščenem duhu in že smo prispeli pred parlament.

Razdelili smo se v dve skupini in odšli na ogled. Gospod, ki je zaposlen v parlamentu, nam je razložil, kakšna je razlika med državnim zborom in državnim svetom. Razkazal nam je prostore in nas prijazno popeljal v sejno sobo, kjer se zbirajo naši politiki, ter razložil, kako funkcionira njihova tehnično opremljena miza, kako se s karticami prijavijo, uporabljajo mikrofon in glasujejo preko posebnih gumbov, rezultati pa se sproti prikazujejo na ekranu poleg sedežev najvišjih slovenskih politikov. Povedal je tudi, da se ta soba snema in da so ti posnetki uporabljeni na televiziji Slovenije, kjer redno prenašajo seje. Prav tako je omenil, da se tukaj ne zadržujejo le politiki, temveč tudi mladi, ki razpravljajo o raznih temah, ki so pomembne za Slovenijo. Pokazal nam je tudi darila, ki so jih v Slovenijo prinesli politiki iz drugih držav.

Kasneje pa smo se odpravili še v NUK. Tukaj nam je prijazna gospa povedala kratko zgodovino knjižnice in opisala prostore, ki jih ima. Poudarila je prostore, ki so najpogosteje uporabljeni med uporabniki, in tiste, ki bodo v prihodnosti nam pomagali pri šolanju in raziskovanju novih stvari. Prav tako nas je popeljala po prostorih in nam na hitro dovolila pogledati v čitalnico, kjer se študenti in ostali pridno učijo in prebirajo gradivo. Ostalo je nekaj prostega časa za ogled Ljubljane in majhne nakupe. Sledila je le še varna in mirna pot domov.

Tjaša Zorko, G3A