18. februarja 2014 so imeli dijaki G1A in G1B možnost iz prve roke spoznati Japonsko, saj so nas z japonskega veleposlaništva obiskali predavateljica Keiko Vahčič Miyazaki ter predstavnik veleposlaništva Luka Senica s pomočnikom Miho Babnikom.

V dvournem druženju nas je gostja, ki že sedem let živi v Sloveniji, na simpatičen način poučila o osnovah japonske kulture – vse od tipičnega delovnega dne, gradnje hiš, prehranjevanja, šolanja, obnašanja v prometu, prostočasnih aktivnosti do japonskega jezika in tipičnega priklona.

Dijaki so jo z zanimanjem poslušali in nagradili z velikim aplavzom.

Naslednjo uro pa je gospa Vahčič Miyazaki naše profesorje in dijake učila osnov japonske kaligrafije. Izvaja se s čopiči na poseben papir, v našem primeru smo od dveh japonskih pisav izbrali zlogovno katakano. Po vaji pik in črt smo se vsak naučili po japonsko zapisati svoje ime.

Veronika Gradišek

 

Kako se po japonsko reče rad te imam?

V torek, 18. 2. 2014, smo si dijaki obeh prvih gimnazijskih letnikov privoščili izlet na Japonsko. Za pokušino smo pri obveznih izbirnih vsebinah poslušali japonsko predavateljico, ki je z gostoma prišla z japonskega veleposlaništva, da bi nam predstavila njihov način življenje in kulturo te daljne dežele vzhajajočega sonca.

Predavanje je bilo zanimivo, saj se je gostja potrudila in nam govorila po slovensko, popestrila pa ga je z diapozitivi, da smo si njene besede še bolj lahko predstavljali. Izvedeli smo nekaj zanimivosti, ki jih pred tem nikoli nisem povezovala s to deželo. V njihovih šolah na primer ni snažilk, saj dijaki pri posebnem učnem predmetu sami čistijo za seboj. Japonkam se ne podarja belih rož ali lončnic, saj to prinaša dolgoletno nesrečo. Japonskemu prijatelju se ne sme podariti škarij ali ure, saj to nakazuje, da bo vajina zveza hitro presekana. Japoncem se tudi ne sme gledati naravnost v oči, saj tako tujci kažemo svoje nerazumevanje njihove kulture. Japonske hiše ne poznajo centralnega ogrevanja, pravi čaj pa se skuha v čisti tišini in popolni predanosti.

Še več o pismenkah pa smo izvedeli nekateri dijaki in učitelji v dodatku, ko smo se učili pisati svoje ime po japonsko.

Zala Vene, G1A