DSCN0598 Small 

Mizarji dokazujejo, da je les lep in naraven material. Poklic MIZAR sodi med "zelene" oz. deficitarne poklice. 

Mizarji začnejo z svojimi dejavnostmi v računalniški učilnici, kjer se umetnina prične načrtovati. Skoraj vsak mizarski izdelek potrebuje natančen načrt. Včasih so jih risali s svinčnikom in papirjem, danes to počnejo s pomočjo računalnika. Tega se naučijo pri računalniškem risanju, ki ga v višjih letnikih nadgradijo pri predmetu projektiranje, kjer nastanejo načrti oziroma projektna dokumentacija za njihove zaključne izdelke.

Z načrti za izdelke se preselijo v mizarsko delavnico, kjer svoje načrte uresničijo in nastanejo njihovi izdelki, ki se stopnjujejo od enostavnih do prvih pravih izdelkov: pručke, stola. Naučijo se vseh mizarskih postopkov in se izurijo do pravih mizarjev. Umetnine so sprva majhne, ki pa prerasejo v velike, izdelane skrbno ter natančno. O tem vas lahko prepričajo tudi fotografije izdelkov.

Zelo ponosni so tudi, da jim zaupajo takšna naročila, kot je izdelava stojnic za občino Krško. Dijaki so se preizkusili pri izdelovanju izdelkov za pravo stranko, odrezali so se odlično. Na občini so bili s stojnicami izredno zadovoljni. Dijaki so pri tem delu spoznali, da je v slogi moč.

Tudi mizarji imajo srečanja lesarskih šol, le da so njihova srečanja tekmovalne narave. Šole se med seboj pomerijo v mizarskem znanju in športnih disciplinah. Ta srečanja so prijetna in zabavna, predvsem pa dijakom ostanejo v večnem spominu. Šola ni samo učenje, je pot do življenjskih izkušenj, ki jih tekom šolanja pridobijo prav veliko.

Njihovi učitelji praktičnega pouka pa jih seznanijo tudi z umetniškim oblikovanjem lesa – tako je nastala forma viva, ki je postavljena v okolici šole. Izdelati pa znajo tudi uporabne dekorativne izdelke, kot so ure, lesene otroške igrače, šah in še kaj.

MIZAR PREDMETNIK

 

Priponke:
Prenesi to datoteko (predstavitev_MIZAR.pdf)predstavitev_MIZAR.pdf2008 kB