00Na 10. mednarodnem tekmovanju v nosilnosti mostov iz špagetov je ekipa TOBEGA Gimnazije Krško, ki so jo sestavljali TOmislav Haring, BEnjamin Bogovič in GAšper Zlobko, osvojila drugo mesto, David Hode, Matic Ančimer in Sara Colarič, ki so sestavljali ekipo DMS Srednje poklicne in strokovne šole pa so osvojili tretje mesto.

Ali je kaj trden most?! je mednarodno študentsko tekmovanje v gradnji mostov iz špagetov, ki ga že 10. leto zapored organizira Študentski svet in Društvo študentov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo univerze v Mariboru. Namenjeno je predvsem študentom in dijakom tehničnih ved. Tekmovalci morajo v iskanju najbolj optimalne rešitve pokazati inovativnost, iznajdljivost in natančnost.

Organizator na začetku tekmovanja poda navodila, ki vsebujejo glavne karakteristike mostu in se vsako leto spreminjajo. Na podlagi zahtev si ekipe pripravijo izračune, načrte, šablone… Gradbeni material so samo špageti in vroče silikonsko lepilo. Na samem tekmovanju imajo ekipe 3 dni (20 ur) časa, da zgradijo most. Vrhunec tekmovanja je zadnji dan, kjer gledalci in tudi tekmovalci želijo dobiti odgovor »Ali je kaj trden most?« Vsak most se postopno obremenjuje do zrušitve. Tekmovanje ima poleg kategorije nosilnosti še kategorijo dizajn, kjer zmaga najlepši most po mnenju občinstva in strokovne komisije.

Letos je od 6. do 8. maja 2019 na FGPA v Mariboru gradilo mostove iz špagetov 25 ekip študentov in dijakov iz štirih držav. Zahteve za gradnjo mostov so bile naslednje:

  • Razpon mostu (osna razdalja med podporami): 100 cm.
  • Širina mostu (razdalja med skrajnimi zunanjimi točkami mostu pravokotno na os): do 20 cm.
  • Višina nad cesto (razdalja med ravnino podpor in najvišjo točko na mostu): do 25 cm.
  • Višina pod cesto (razdalja med ravnino podpor in najnižjo točko na mostu): do 15 cm.
  • Masa: do 1900 g.

Svoje znanje in spretnosti v načrtovanju in izdelavi sta preizkusili tudi ekipi ŠC Krško-Sevnica:

  • Ekipa TOBEGA, Gimnazije Krško, ki so jo sestavljali Tomislav Haring, Benjamin Bogovič in Gašper Zlobko je dosegla drugo mesto v kategoriji nosilnost med srednjimi šolami. Njihov most je tehtal 1816 g in vzdržal obremenitev 61,49 kg, kar je izjemen dosežek.
  • Takoj za njimi, na tretje mesto v kategoriji nosilnost med srednjimi šolami se je uvrstila ekipa DMS, Srednje poklicne in strokovne šole Krško, ki so jo sestavljali Matic Ančimer, Sara Colarič in David Hode. Njihov most je tehtal 1934 g in vzdržal obremenitev 43,96 kg, kar je prav tako izjemen dosežek.

Med vsemi sodelujočimi ekipami je v nosilnosti zmagala ekipa študentov iz Novega Pazarja, Fakultete za arhitekturo, katere most je vzdržal 110, 9 kg. Kot najlepši most pa je bil ocenjen most dijakinj gimnazije Celje center.

Dijakom čestitamo za izkazano inovativnost in spretnost, ki ste ju izkazali na tem tekmovanju. Rezultat in izkušnja naj vam bo v ponos in vam da krila za nove izzive.

Za tiste, ki si želijo izvedeti več o tej nepozabni izkušnji, uradna stran tekmovanja: http://ajktm.fg.um.si/

Mentorica: Erika Broz Žižek