60let BannerV četrtek, 16. novembra 2017, smo s slavnostno akademijo obeležili 60-letnico tehniškega izobraževanja v Krškem.

Obiskovalci Kulturnega doma Krško smo na skrivnostno osvetljen oder zrli preko ciklamne stezice z resjem. Po uvodnih,  prisrčnih pozdravih in nagovorih aktualnih ravnateljev, ge. Erne Pirkovič Župan ter g. Jožeta Pavloviča, krškega župana mag. Mirana Stanka, evropskega poslanca Franca Bogoviča (preko videokonference) in pisni čestitki predsednika države Boruta Pahorja je g. Martin Novšak v imenu Gospodarske zbornice Slovenije izročil priznanje Šolskemu centru Krško-Sevnica.

Govorci so v svojih nastopih predstavili začetke in pobude iz gospodarstva, ki so pripeljale do tega, da je bila 21. junija 1957 ustanovljena Tehniška srednja šola v Krškem kot tretja tovrstna šola v Sloveniji (za Ljubljano in Mariborom), poudarjali so vzajemnost šolskega in gospodarskega sistema, ki prinaša boljši standard vsem državljanom, če temelji na inovativnosti in ga podpira tudi občina oz. država. Slišali smo o slovesu in spoštovanju krškega tehniškega kadra, »da je ŠC Krško-Sevnica mogoče postaviti ob bok številnim drugim in mednarodnim srednješolskim centrom«, zaradi česar smo prepoznaven in pomemben dejavnik v občini, Posavju in širše. Da so se v 60 letih zgodile številne prelomnice v izobraževalnih programih, šolski zgradbi, pogojih poučevanja in opremi ter kadrih, ki so se ob podpori občine in sponzorjev le izboljševali do te mere, da ima šola tudi v težjih časih povečan vpis, vidne uspehe, ki jih vse pogosteje zapažajo tudi mediji. Ob vsem povedanem so bili prav gotovo zadovoljni tudi predstavniki prve generacije vpisanih. Pesniški in čustven govor g. Gabriča, njihovega  predstavnika, se nas je globoko dotaknil.

Gledališko zastavljen kulturni program je pomembno sooblikoval Mladinski Big band Posavje, sestavljen tudi iz bivših in sedanjih dijakov in profesorjev. Povezovanje generacij je bilo osnovno vodilo pri zasnovi celotnega programa, saj je bilo število nastopajočih daleč največje na doslej videnih šolskih prireditvah za širšo javnost. Na levi strani odra v klopeh je bilo mesto za dijake in dijakinje na poti do mikrofona, na desni pa za učitelje na poti do vrat v preteklost, ki smo jo doživeli kot senčne podobe govorcev, preden so stopili pod luč v sedanjost. Na ta način smo bili priča razgibanemu dve in pol urnemu zgodovinskemu pregledu šestih desetletij tehniškega izobraževanja v mestu ob Savi, v različnih in mešanih besednih slogih, knjižnih zvrsteh in osebnih izrazih. Pesniški intermezzi, spomini, očarljive plesne in glasbene točke so sledile povezovalnemu spletu klasičnih popevk in standardnih plesov s sodobnim umetniškim izrazom. Besedo na odru je spremljalo slikovno gradivo na plazmi pod njim, kjer smo lahko občudovali v fotografije ujeto življenje in delo na šoli, uspehe, nagrade in izdelke dijakov ter učiteljev vseh generacij. Vsak v dvorani se je lahko v njih našel vsaj kot posredni sooblikovalec programa.

Ob koncu lahko zaključim s prijetnim spoznanjem, da so starejše generacije vzgojene v spoštovanju do šole in znanja, mlajše pa kažejo sproščen, a enako odgovoren odnos do vsega, tudi do nastopanja.  Vsem pa je skupno to, da imajo srce na pravem mestu, v kar me je prepričala obsežna in prepričljiva ljubezenska poezija bivših in sedanjih dijakov tehniške šole v Krškem.

Čarobnost in nostalgija sta se pomešali v prešeren smeh in kakšno skrito solzo z velikim občutkom ponosa, zato se v imenu šole zahvaljujem ustvarjalki programa in povezovalki ljudi, kolegici Simoni Karl.

Ob 60-letnici tehniškega izobraževanja v Krškem je izšel obsežen zbornik na 188 straneh, ki ga je pripravil šolski uredniški odbor in ki ga bomo z radovednostjo prebirali vsi, ki smo s to šolo kakor koli povezani.

Zapisala Jana Škoda

Priponke:
Prenesi to datoteko (ZAHVALA_.pdf)ZAHVALA_.pdf215 kB