Svečani zaključek projekta Valvasorjeve knjižnice Krško Posavci beremo skupaj

V petek, 27. novembra 2015, smo na ŠC Krško-Sevnica gostili slovenskega pesnika in pisatelja Ferija Lainščka, ki je bil povabljen kot osrednji gost zaključka bralnega projekta Posavci beremo skupaj. Projekt že več let uspešno vodi knjižnica Krško, tokrat smo z njo v sklopu prireditve sodelovali tudi mi.

Z veseljem smo zdužili moči in predstavili Valvasorjevo knjižnico Krško ter prostore šolskega centra, na dogodek pa so se pripravili tudi dijaki Gimnazije Krško, še posebej maturanti, ki v letošnjem maturitetnem sklopu prebirajo tudi Lainščkov roman Ločil bom peno od valov.

Prireditev je potekala v prijetnem ozračju, njeno osrednje vodilo pa je bil pogovor ge. Mirjane Marinčič s pisateljem Ferijem Lainščkom. Literarni gost se je vidno dobro počutil in je rade volje odgovarjal na vprašanja, ob tem pa prav zgovorno razpletal svoje večplastne misli. Povedal je, da je resnic več, najvišja od vseh pa je pesniška, ki je zavezana lepoti, iskrenosti in umetnosti. Dodal je, da ga veseli, da mladina kljub vsemu še vedno pozna bistveni vrednoti, ki sta po njegovem pravičnost in svoboda, najvišje čustvo pa gotovo ljubezen, ki poganja svet. Naš gost nas je očaral s svojo spontanostjo, razgledanostjo, pripovedovalskim slogom in tudi z branjem dveh ljubezenskih pesmi, napisanih v prekmurski govorici.

Na koncu prijetnega kulturnega dogodka, prepletenega s pesmijo, glasbo in mladostno razigranostjo, je knjižnica podelila še nagrade svojim zvestim bralcem, obiskovalci pa so s seboj lahko odnesli lepe vtise.

Alenka Vene, prof.,

fotografije: Denis Derenda Cizel