Matic Plevanič, Žiga Poček, Brin Lipovž, Nik Dobrovnik, Blaž Slemenšek in Tim Šušterič so novi prejemniki bronastega priznanja Mednarodnega programa za mlade MEPI, programa, ki zahteva miselnost idejnega pobudnika programa Kurta Hahna: "V meni je več, kot si mislim!". MEPI je namreč globalni program neformalnega izobraževanja, ki deluje v več kot 130 državah na svetu, trenutno vključuje 1.3 milijona udeležencev, vsak dan se vključi 1800 novih udeležencev, program je preizkušen in poteka že od leta 1956 kot "Duke of Edinburgh Award" pod pokroviteljstvom britanske kraljeve družine. Posebnost programa je preizkušanje lastnih meja; od mladih namreč zahteva samodisciplino in samoiniciativnost, sami določajo, katere dejavnosti bodo izbrali na področjih športa, prostovoljstva in veščin, si poiščejo inštruktorje ter se z njihovo podporo trudijo doseči cilje, ki si jih zastavijo na začetku opravljanja dejavnosti. Področja opravljajo individualno, večji zalogaj je odprava, ki jo morajo opraviti kot skupina in od njih zahteva 2 dni in 1 noč hoje na neznanem terenu z vso potrebno opremo in hrano v nahrbtnikih. Tudi pri odpravi si morajo določiti namen, ki pa mu sledijo kot skupina. Pred odpravo se morajo poučiti o orientaciji na neznanem terenu, delu z zemljevidom in kompasom, prvi pomoči, pripravi hrane na prostem, užitnih rastlinah, postavljanju šotora ter pravilnem pakiranju nahrbtnika. Seveda takšna odprava zahteva homogeno skupino, kar smo se trudili doseči na pripravljalnih treningih, kjer smo veliko delali na skupinski dinamiki in oblikovanju homogene skupine. Ni odveč omeniti, da je potrebno biti za odpravo odlično telesno in psihično pripravljen, saj so morali udeleženci prehoditi 12 km na dan z vso potrebno opremo v nahrbtniku in na zahtevnem neznanem terenu. Voditelja odprav in mentorja Matej Mlakar in Alenka Špan ocenjujeva, da so letos potrebno kondicijo udeleženci pridobili predvsem na treningih, ki sva jih letos organizirala v sodelovanju s PD Videm Krško. 
MEPI program se ne zaključi, temveč poteka stalno in ciklično. Vsako leto se (lahko) po zaključku stopnje udeleženci odločijo za nadaljevanje na naslednji stopnji, ki je časovno obsežnejša tako na področju dejavnosti kot odprav. V oktobru smo izvedli predstavitev na OŠ Jurij Dalmatin, kjer bi želeli oblikovati novo bronasto skupino, nadaljujemo pa z delom na srebrni in zlati stopnji. V letošnjem šolskem letu smo ustvarili svojo lastno spletno stran mepikrsko.si, na kateri objavljamo vse aktualne informacije v zvezi s treningi, vsi morebitni novi udeleženci pa si lahko preberejo vse o programu MEPI, povezavi z Nacionalnim uradom in britansko kraljevo družino ter se programu priključijo s pomočjo spletnega obrazca. S tiskanega letos prehajamo na spletni indeks dosežkov, kar zahteva nov način pisanja dnevnikov in refleksij.
Matic, Žiga, Brin, Nik, Blaž in Tim so si lani septembra zadali za cilj, da si oblikujejo svoj polletni MEPI program, si zastavijo lastne cilje ter jih s pomočjo inštruktorjev in mentorja uspešno dosegli ter bodo za to v ponedeljek, 18.11., ob 18.uri v Kulturnem domu Krško prejeli priznanja mednarodne veljave. Njihov uspeh je potrebno razumeti in nagraditi s posebnim spoštovanjem, saj so dokazali, da zmorejo preseči meje ter na svoji zastavljeni poti vztrajati do konca. Vsem namreč ne uspe, dejstvo je, da je MEPI eden zahtevnejših programov za mladostnike, ki zahteva zrelost, vztrajnost, doslednost, spoštovanje, omogoča pa pridobivanje znanj, ki jih v razredu ne pridobiš, odkrivanje  skritih talentov, uživanje v lepotah narave, aktiven življenjski stil ter razvijanje občutka za soljudi. Zagotavlja fantastično podlago za uspeh mladega človeka. Vloga odraslih v MEPI-ju je podporna in usmerjevalna.  
Na področjih mladi namreč sodelujejo z inštruktorji, ki jih izberejo sami. Maticu je inštruktorica za prostovoljstvo v indeks dosežkov zapisala, da je v letu dni pridobil najvišjo stopnjo osebnega napredovanja v skavtski četi, osebnostno zrasel na vseh področjih ter bil v veliko pomoč pri učenju in vzgoji mlajših. Žigi je ocenjevalec odprave zapisal, da je v času MEPI-ja zelo napredoval na področju telesne pripravljenosti ter zlahka spremljal vse ostale na odpravi, čeprav se je na začetku treningov kar precej mučil, a tudi zaradi nesebične pomoči ostalih članov skupine vztrajal do konca. Nepozabno in neprecenljivo je, ko eden najhitrejših in najbolj telesno pripravljenih članov skupine počaka manj pripravljenega ter ga s svojim spodbujanjem in podporo pripelje na cilj. Nik se je odločil, da bo na področju športa kolesaril; da je kondicijo vse leto uspešno nabiral, je na koncu dokazal z dvema težjima kolesarskima vzponoma - na Kobariški Stol in Nanos. Tim se je udeležil vseh 13 MEPI treningov, zato mu telesna pripravljenost na obeh odpravah ni delala težav. Z Blažem sta delala kot prostovoljca v MC Krško, kjer sta se po besedah inštruktorice izkazala kot predstavnika aktivnega mladega, ki je otrokom in najstnikom vzor; odločila sta se, da si kot prostovoljstvo izbereta pomoč otrokom. Pomagala sta jim pri domačih nalogah, pripravila kviz in socialne igre, kuhala, se z obiskovalci pogovarjala in jih zabavala. Izkazala sta se kot vestna in odgovorna mlada fanta. Brinova ljubezen so bobni, zato si je igranje bobnov izbral za veščino, kot cilj si je zastavil, da se bo samostojno naučil zahtevnejšeih skladb, kar mu je ob podpori inštruktorja tudi uspelo. Inštruktor mu je v indeks zapisal, da je zaradi tega obogatil program komorne skupine in skupine tolkal, katerih član je, ter da je tako s skupino kot kot posameznik v zadnjem letu zelo napredoval. 
Program MEPI je ključni del resnično holističnega izobraževanja. Mladi, ki program in stopnje zaključijo, postanejo bolj samozavestni, vzdržljivi, ustvarjalni in prilagodljivi, lažje in boljše se sporazumevajo, znajo načrtovati in reševati probleme, nenazadnje pa tudi aktivno poskrbijo za svoje dobro telesno počutje. Na bronasti stopnji so fantje opravili dve fizično in psihično zahtevni odpravi: poskusno na reki Dragonji in kvalifikacijsko na Nadiži. Dragonjo so prehodili od izvira do izliva, vmes pa izvajali še naravoslovne meritve, s katerimi so ugotavljali kakovost vode. Na kvalifikacijski odpravi po Nadiži so se prvi dan odpravili po dolini Pradol v Italijo ter prehodili spodnji tok reke, drugi dan pa so presoteskali zgornji del ter odpravo zaključili na mejnem prehodu z Italijo. Tudi na Nadiži so izvajali naravoslovne meritve. Skupno so na obeh odpravah prehodili 55 km po zahtevnem terenu, omeniti velja, da MEPI standardi za odprave zahtevajo, da vso opremo, hrano in pijačo za dva dni nosijo s seboj v nahrbtnikih ter da noč preživijo v šotoru. Banda nepripravov, kot so se poimenovali za potrebe odprave, je obe odpravi opravila z odliko. 
Za konec pa še malo statistike: v letošnjem letu smo opravili 13 treningov: čez Hudičev graben na vrhove nad Celjsko kočo, od Zidanega mosta preko Kopitnika in Gor do Hrastnika, po Jurčičevi poti, na Slavnik in Nanos, poleti smo razpisali tri treninge v visokogorje ter se povzpeli na Mrzlo Goro, Triglav in Ojstrico, že v novem šolskem letu pa smo se po plezalni poti povzpeli na Peco, na dvodnevnem treningu na Vipavskem smo splezali obe ferati v Gradiški turi ter kolesarili na Nanos in po Nanosu, zadnji trening pred jesenskimi počitnicami pa smo opravili dva treninga: kolesarsko orientacijo z Boča na Donačko ter vzpon na Donačko Goro po zahtevni poti. Skupno smo na treningih naredili 320 km, se povzpeli 13.910m ter spustili 12.173m, pri dejavnostih na področjih je sodelovalo 8 inštruktorjev, 2 mentorja in voditelja odprav, skupaj pa smo v vse dejavnosti vložili 1554 ur prostovoljskega dela. Tudi zato smo ob uspehu naših udeležencev lahko tako zelo ponosni. 
 
Alenka Špan