HranaPred sedmimi leti se je s podporo Lidla Slovenija začel izvajati projekt Hrana ni za tjavendan. Na srednji šoli Krško smo se odločili, da se akciji letos pridružimo tudi mi. Naš namen je bil predvsem ozaveščanje mladostnikov o bolj odgovornem ravnanju s hrano. Glavne aktivnosti so se izvajale v tednu pred 24. aprilom.

Dijaki 2. letnika tehniške gimnazije so so pod mentorstvom D. Prše beležili količino odpadne hrane pri šolski malici.

Dijaki 1. letnika tehniške gimnazije so so pod mentorstvom V. Gradišek spremljali količino odpadne hrane doma in raziskovali, kako z zavrženo hrano ravnajo v gostilni Štirica in trgovini Mercator

Tudi na sestanku dijaške skupnosti so razpravljali o šolski prehrani in količini zavržene hrane. Sestala se je tudi skupina za prehrano, ki je potrdila anketni vprašalnik o šolskih prehrani.

Razredniki so izvedli razredno uro na temo zavržene hrane, predstavljenih je bilo nekaj statističnih podatkov v zvezi z zavrženo hrano, predstavljena dobra praksa in kratki napotki, kaj lahko sami naredimo za zmanjšanje količine živilskih odpadkov. V sklopu razredne ure so bili dijaki pozvani k izpolnjevanju ankete o šolski prehrani, ki nam pomaga razumeti razloge za veliko količino zavržene hrane in le-to zmanjšati, dvigniti stopnjo zadovoljstva s šolsko malico ter zvišati interes dijakov.

Marjeta Sodec