FB IMG 1531505105700

V sredo, 11. 7. 2018, je v Dvorani v parku potekala svečana podelitev maturitetnih spričeval. Udeležili so se je dijaki G4A, ki so v spomladanskem roku uspešno opravili maturo. Prireditve, ki je prepletala motive morja, školjk, oljk in južnega otoka, so se udeležili tudi starši, nekateri profesorji in župan občine Krško. Tajnik šolske maturitetne komisije Janez Firbas je izrazil zadovoljstvo ob doseženih rezultatih, saj je bilo od skupno 21 dijakinj in dijakov, ki so opravljali splošno maturo, uspešnih 20 ali 95,24 %, kar je, kot je ponosno dejal profesor Firbas, za dober odstotek in pol boljši uspeh od slovenskega povprečja, ki znaša 93,67 %.

Ganljiva podelitev maturitetnih spričeval v Krškem (Posavski obzornik)

 

Ob tem je še povedal, da so maturantje izkazali pri opravljanju mature, ki so jo pričeli s pisanjem eseja 4. maja in jo zaključili z ustnim izpitom iz slovenščine 18. junija, visoko mero zrelosti, saj je ta potekala brez zapletov. Ob navedenih dijakih je poleg poklicne mature dodatni izpit splošne mature uspešno opravilo še deset dijakov Srednje poklicne in strokovne šole Krško. Največ točk, in sicer 30, je zbral Matej Požun, ki se je s tem zapisal med zlate maturante, z odličnim uspehom je maturo opravil Aljaž Bogolin, s prav dobrim uspehom ali več kot skupnim seštevkom 20 točk pa Eva Fritz, Žiga Kralj, Nastja Modic in Domen Peklar.

Dijake in ostale goste je v uvodu nagovorila tudi direktorica ŠC Krško-Sevnica in ravnateljica Gimnazije Krško Erna Župan Pirkovič. Tudi njene misli so bile obarvane z motivi Kovičeve pesmi: »Najprej čestitke vsem dijakom, ki so opravili ta zrelostni izpit in se s tem pridružili generacijam, ki so končale srednješolsko izobraževanje v krški srednji šoli. Postali ste del njene bogate 60- letne zgodovine in ponosni smo na vas. Verjamem, da se boste radi spominjali srednješolskih dni. Prvih negotovih korakov, spoznavanja novih sošolcev, profesorjev daljnega septembra 2014. Z vsakim novim šolskim letom ste postali z novimi znanji in veščinami zrelejši, samozavestnejši. Odkrivanje neznanih zalivov in otokov znanja je vznemirljivo in polno presenečenj, v odkrivanje skrivnosti je potrebno vložiti veliko truda in časa, nagrajeni pa ste bili z novimi spoznanji. Šola oziroma profesorji, ki smo vam pri tem pomagali, verjamemo, da smo vam pri tem odkrivanju uspešno stali ob strani in vam pokazali prave zemljevide, vas pravilno usmerili pri raziskovanju, vas spodbujali in usmerjali. Da smo v vas odkrili in razvili vse vaše talente, da ste lahko pokazali tisto najboljše v vas. Postali ste samozavestni, odgovorni, znanje vam je dalo moč, sami si lahko zastavite cilje in ugotovite, kaj ste in kaj si želite. V vas prepoznamo širino srca in duha. Zato razpnite svoja jadra, zajemite veter, odplujte iz varnih pristanov in odkrivajte širne oceane in morja! Naj bo današnji dan v vašem spominu kot začasen pristan v prijaznem pristanišču, kjer po plutju po viharnem morju srednje šole posebej nagradimo tiste najboljše, najuspešnejše in se pripravimo na nove izzive, nove poti, ki nas čakajo v naslednjih letih. Pa se po taki plovbi le vrnite nazaj, ne samo zaradi spominov, tudi zato, da tukaj uresničite svoje cilje.

Čustveno je bilo tudi slovo razredničarke Alenke Jevšnik, ki je podelila veliko pohval, povezanih s tekmovanji, z razrednimi dogodki, s prireditvami. Dijaki, ki so jih prejeli, so s svojim delom pokazali talent, strokovno napredovanje in veliko mero srčnosti. S tem so ponesli ime naše šole v svet ter prispevali k njenemu še večjemu ugledu. Misli razredničarke Alenke Jevšnik: »Življenje je sestavljeno iz mnogih trenutkov, dogodkov, poti in postaj.Čas gimnazije je vaša postaja, moja pa je pot. Vesela sem, da sem bila štiri leta v vaši družbi in da smo se drug od drugega učili. Priznam, da mi ni bilo nikoli dolgčas, saj ste vedno poskrbeli za kaka presenečenja.Velikorat ste me presenetili z lepimi trenutki in stvarmi, včasih pa tudi s kako slabšo novico. Uspešno smo priveslali skozi štiri leta, ki so hitro minila. Res je, da smo včasih veslali po mirni gladini in brez napora, včasih pa so bili valovi visoki in smo se s težavo obdržali na gladini. Nekateri niso uspeli premagati visokih valov, zato so žal odnehali…. Vsi pa ste prišli varno v pristanišče in dosegli svoj cilj ter ste uspešno opravili maturo in zaključili srednješolsko izobraževanje. Kmalu boste spoznali nove ljudi, odkrivali drug svet. Novega še nimate, starega pa že izgubljate in verjetno se sprašujete, če vam gre dobro. Na to vam nihče ne more odgovoriti, toda tudi v tem, da ne veste odgovora, je nekaj vznemirljivega. Dragi moji, od srca vam želim, da se pogumno vržete v nove pustolovščine, gledate naprej in življenje jemljete brez predsodkov, z vsem, kar vam ponuja. Slovo od starega je vedno začetek novega…Nikdar pa ne pozabite še nečesa - vedno sledite svojim sanjam…Naredite le po en korak naenkrat in ne popuščajte…Če se le da, samo nadaljujte… Albert Einstain je rekel: »Vesolje nam ne bi posadilo sanj v naša srca, če nam ne bi dalo moči, da te sanje uresničimo!« Zato drage dijakinje in dijaki, bodite pogumni, vztrajni in močni, da boste uresničili svoje sanje. Ne pozabite, da imate v sebi veliko biserov, ki vam dajejo notranjo in zunanjo podobo, le negovati jih morate. Ne pozabite, da zmorete več, kot si sami mislite!

Dijak Jernej Repše se je v imenu razreda zahvalil razredničarki in profesorjem, staršem za trud in spodbude v vseh štirih letih šolanja. Dijaki pa so s cvetjen še zadnjič segli v roke profesorjem in se ob koncu priredive z nasmehom poslovili od njih.

Scenarij za prireditev je pripravila profesorica Simona Karl. Prireditev pa sta povezovali dijakinji Kristina Hafner in Katja Omerzel, s prelepimi pesmimi pa nas je razvajala dijakinja Martina Gramc. Nepozabne trenutke je v fotografski objektiv ulovila profesorica Erika Broz Žižek.

Dragi G4A, naj bo vaša plovba varna, uspešna in srečna!

Zaposleni na ŠC Krško-Sevnica