NaslovnaNaša šola je letos prvič organizirala strokovno ekskurzijo na Irsko in ni nam bilo žal. Irska je manj znana in priljubljena destinacija, a nič manj zanimiva.

V štirih dneh, ki smo jih imeli na voljo, smo obiskali nekaj najbolj znanih krajev.

V glavnem mestu Dublin smo med drugim videli muzej pivovarne Guiness, kjer danes ne delajo več piva, ampak je samo muzej. Trinity college je najstarejša univerza na Irskem, stara več kot 500 let. Najbolj impresivna je bila ogromna in lepa knjižnica, v njej pa hranijo tudi Book of Kells, rokopis iz 9. stoletja neprecenljive vrednosti.

Očarljivo mesto Galway na zahodni atlantski strani Irske se nam je pokazalo obsijano s soncem tretji dan, sledil pa je obisk mogočnih klifov Cliffs of Moher, ki več kot 200m strmo padajo v morje. Njihova lepota nam je jemala dih.

Večini je bil najbolj všeč obisk irskega podeželja s tipično kmetijo, kjer smo se naučili How to be Irish for  a while. Spekli smo si kruh in pojedli tipično irsko kosilo. Fantje so spoznali irski nacionalni šport Hurling. Tudi brez irske glasbe in plesa ni šlo in bili smo odlični, kot pravi Irci. Naučili smo se nekaj irskih pesmi, med katerimi je bila najbolj popularna Molly Malone, ki so jo dijaki peli na avtobusu. Vodič Robert nam je zavrtel cel CD in dijaki so čisto padli noter.

Seveda smo doživeli in videli še veliko več in začutili irsko dušo in pube. Važno je, da so dijaki uživali, pa še vreme nam je bilo naklonjeno. Večino časa je sijalo sonce.

Skratka, za nami je še en nepozaben izlet, ki si ga bodo dijaki zapomnili za vedno.

 

Janja Anžiček, prof.