TrajnostnaPri projektu Trajnostna energija smo sodelovali trije dijaki s Šolskega centra Krško-Sevnica. V nadaljevanju vam bomo predstavili naš pogled na tematiko trajnostne energije.

V naslednjem desetletju bomo naleteli na številne prelomne točke; nepremišljeno kurjenje fosilnih goriv, uničevanje gozdov in onesnaževanje zraka. Posledice podnebnih sprememb se že kažejo v npr.: povečanem taljenju ledenikov, kar posledično vpliva na dvig morske gladine, v številnejših in močnejših ciklonih, orkanih, tajfunih in spremenjenih vzorcih padavin. Dokaze in možne rešitve so nam znanstveniki že podali, do sedaj pa smo naredili še zelo malo. Večina znanstvenikov si je enotna o tem, da podnebna kriza obstaja ter da je že skrajni čas za ukrepanje. V reviji UJMA in na spletnem portalu ARSO so objavljeni natančni podatki, ki dokazujejo, kako se podnebje drastično spreminja. Največji razlog temu je prekomeren človeški poseg v naravo. Težave so vidne že na sistemski ravni, hkrati pa nepremišljene odločitve, ki jih sprejemajo politiki, stanje le še poslabšujejo. Uvajati bi bilo potrebno začeti biokrožno gospodarstvo, ki pred denar postavlja okolje, zelena delovna mesta, ozaveščanje ljudi, aktivacijo družbe, okolju prijaznejšo prehrano in izboljšave na področju energetike. Navsezadnje pa je veliko odvisno tudi od nas - potrošnikov, kaj kupimo, saj lahko s tem pripomoremo k spremembam. Danes je stopnja izumrtja med 1000 in 10 000-krat višja od tiste, ki je za okolje običajna. Od leta 1970 smo izgubili 60 % vretenčarskih vrst in 80 % žuželk. Ljudje proizvedemo več odpadkov kot bi jih v resnici smeli. Recikliramo le 9 % plastike na svetovni ravni, kar pomeni, da na našem planetu še vedno obstaja gromozanska količina plastičnih odpadkov, ki so v večini zavrženi v naravo.

Ideja naše slike je, da bi se ljudje zavedali, da smo sami krojači usode našega planeta in da moramo stopiti skupaj ter prihodnost spremeniti na bolje, saj so pomembni tudi naši zanamci. Tudi sami smo del skupine, ki se ukvarja z ukrepi za boljšo prihodnost in upamo, da bi se tudi drugi začeli zavedati težav ter nas podpirali pri tem. S spremembami lahko pričnemo že danes. Najboljši način, da kot posameznik pomagate pri tem, je, da sebe in ostale seznanite s podnebno krizo, ki nas obdaja. Problem je velik, a z vami smo mi večji!

Pomen naše slike:

Vesolje: Ena civilizacija ne more ostati na enem planetu večno, saj na njem preprosto ni dovolj prostora in enkrat bomo porabili vse naravne vire. Kar želimo povedati s tem je, da bomo kot civilizacija morali tudi oditi z našega planeta in si dom poiskati nekje drugje.

Oko: Pomeni, da moramo biti pozorni na spremembe, ki se dogajajo na našem planetu, in da začnemo denar dajati na stranski tir.

Zenica: Predstavlja naš planet obdan s težavami, katerih povzročitelji smo ljudje sami. Težava je v tem, da bomo morali tudi sami živeti s posledicami nepremišljenih dejanj.

Trepalnice: Predstavljajo naše pogorele gozdove, ki so na žalost tudi posledica napačnih človeških odločitev, katerih namen je širjenja prostora za govedo (primer: amazonski deževni gozd).

Solze: Prikazujejo Zemljine klice na pomoč. V njih je prikazanih nekaj vzrokov, ki povzročajo današnje težave.

Oblak: V njem so predstavljene vetrnice, ki prikazujejo okolju prijaznejši način pridobivanja energije.

Vetrnice: So simbol in spodbuda ljudem, da še ni prepozno in da vsak od nas lahko naredi spremembo in poskrbi za boljšo prihodnost Zemlje.

 

Upamo, da je ta slika v spodbudo ljudem, ki že poskušajo narediti spremembo, in tistim, ki še mogoče niso našli dovolj razlogov ali poguma, da ukrepajo. Hvala.

~ Tim Šušterič, Jan Molan, Claudio Kiš ~