Received 599065761455460Dijaki 2. in 3. letnika tehniške gimnazije smo preživeli šest dni septembra v šoli v naravi v Nerezinah v naselju Bučanje. Čudoviti dnevi so pripomogli, da smo vse dejavnosti izvedli brez težav, se povezali z naravo in med seboj ter doživeli veliko lepega.

Predpriprava na šolo v naravi je bilo branje knjige Igorja Karlovška Preživetje. Glavni junak knjige se spopade z izzivom preživeti v kočevskih gozdovih brez pripomočkov civiliziranega sveta. Ob vsebini te knjige smo se lotili tudi elementov eseja. S pomočjo aplikacije Plant.net smo prepoznavali rastlinstvo Bučanja in ga postavili na ogled v naselju. Aplikacija KamenCheck nam je pomagala prepoznavati kamnine. Resnejši del kamenčkov pa smo nadgradili z zabavnejšim in se na obali v skupinah pomerili v gradnji stolpov iz kamnov. Izvedli smo tudi delavnico o asertivnem vedenju ter ga skušali vnesti prakso pri našem skupnem bivanju.

Skozi vse dni našega bivanja v šoli v naravi smo v štirih skupinah tekmovali v različnih športnih in drugih igrah, ki smo jih povezali v »Nerezine cup«. Za skupni pokal je štela plavalna štefeta, turnir v odbojki na mivki, namizni tenis v parih in druge zabavno-umetniške dejavnosti. Spoznali smo landart in vsaka ekipa je ustvarila svojo stvaritev v naravi. Sledili smo preživetju v naravi in izdelovali uporabne pripomočke samo iz naravnih materialov. Ob koncu tedna so se skupine pomerile tudi v kvizu iz doživetij in dejavnosti vseh dni. Končali smo s kulturno-umetniškim večerom, v katerem so skupine pripravile različne zabavne točke.

Vse opisano pa smo začinili še s pohodom z 0 na 588 m nadmorske višine in dosegli vrh Televrina. Na poti smo se naužili čudovitih vonjav zelišč, ki rastejo na kamnitih kraških tleh. Naša druga dogodivščina je bil izlet z ladjico Grota na otok Susak, kjer se je čas malo ustavil, saj tam ne najdeš asfalta in ne srečaš avtomobila. Uživali smo v morju prijetnih temperatur in srečali delfine. Popoln dan.

Dijaki in spremljevalci smo dneve napolnili z raznovrstnimi dejavnostmi in zabavnimi pripetljaji. Želeli bi si, da bi taka šola v naravi še trajala, toda vsega lepega je enkrat konec in zopet smo nazaj.

Zapisala Mateja Traven

Mnenja dijakov o šoli v naravi 2021

Povezava do več fotografij: https://photos.app.goo.gl/Ay1zr7Y6Dou4b9Lf8