PredajaV četrtek, 14. oktobra 2021, je bil pred Šolskim centrom Krško-Sevnica v uporabo predan avtomatski eksterni defibrilator (AED), že 34. v občini Krško. Dva najbližja šoli sta bila sicer doslej že na Stadionu Matije Gubca in v Domu starejših občanov. Defibrilator je zelo koristen pripomoček pri temeljnih postopkih oživljanja v primeru zastoja srca. Na šoli bodo za delo s to napravo kmalu izvedena tudi usposabljanja dijakov in zaposlenih. Še tako napredna služba nujne medicinske pomoči namreč ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah, in res je, da sekunde rešujejo življenje.

Defibrilator je Miran Stanko, župan občine Krško, simbolično predal Jožetu Pavloviču, direktorju ŠC Krško-Sevnica, potem pa so ga namestili h glavnemu vhodu v šolo.

Predajo je spremljal krajši kulturni program, v katerem sta z govorjeno in peto besedo nastopila dijaka Marko Rudman in David Lackovič. Ob tem so se prepletale misli o srcu kot čudovitem organu, ki vztrajno in komaj slišno poganja kri in z njo življenje po naših žilah, hkrati pa tudi o pomenu srčnosti in sočutja med ljudmi.

Gostom so bila podarjena tudi simbolna darila – čaji za zdravje srca, skrbno nabrani s strani poznavalke rastlin Karmen Gajšek iz podjetja »Kje so tiste rožice?« s Kozjanskega.

Pripravili in zapisali: Maja Malavašič Divjak in Veronika Gradišek

 

NEKAJ ZANIMIVOSTI O SRCU IN OŽIVLJANJU:

Srce prične biti že štiri tedne po zanositvi in se ne ustavi do smrti. Veliko je za eno moško pest in se neprestano krči in razteza in to popolnoma enakomerno in v svojem ritmu.

Povprečno srce odraslega človeka bije 72-krat na minuto, 100.000-krat na dan, 3.600.000-krat na leto in kolikokrat v celem življenju?

Srce črpa kri, ki je bogata s kisikom, skozi aorto, ki je največja arterija, s hitrostjo približno 1,6 km/h. Ko kri doseže kapilare, se le ta premika s hitrostjo samo 109 cm/h.

Čeprav v povprečju tehta le 300-500 gramov, srce vsak dan prečrpa 7.500 litrov krvi skozi skupaj 96.000 km ven, arterij in kapilar.

V Sloveniji srčni zastoj doživi približno 1700 oseb na leto oziroma 3-5 oseb vsak dan.

V zadnjih 20 letih nam je uspelo, tudi zaradi večjega odziva očividcev, izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat.

SRCE V SLOVENSKEM JEZIKU:

Iz spoštovanja do našega srca je le to postavljeno tudi v središče naše komunikacije. Vsi poznamo frazeme: Biti nekomu pri srcu, imeti mehko ali trdo srce, gnati si k srcu, imeti kamen namesto srca, imeti srce na dlani, ali pa imeti srce na pravem mestu,  biti dobrega srca in seveda misliti bolj s srcem kot z glavo. Vsi frazemi temeljijo na predstavi, da je srce naše središče in je prispodoba za različna čustva, med njimi zlasti za ljubezen in pogum.  V tesni povezavi z njima je SRČNOST, ki pomeni tudi plemenitost.