Planina Jezerce nas je pričakala ob sončnem svitu malo nad meglo spodnjesavske doline. Pridemo ob dovolj zgodnji uri, prostora za prišleke na parkirišču je še dovolj navkljub počitniškemu vikendu, ko se ob lepi vremenski napovedi pričakuje eksodus avtomobilskih turistov iz bližnje okolice. 

Turo pričnemo v smeri Kriške planine. Zgornje jezerce na planini, ki za razliko od spodnjega ni poledenelo, vabi na pasjo kopel, ki jo edini kosmati kandidat v skupini takoj izkoristi. 

Dobro uhojeno pot proti planini Koren izkoristijo mlajši udeleženci, ki se odločijo narekovati močan tempo hoje. Drugi pa raje opazujemo čudovite barve narave in sončni vzhod, ki se poraja nad Menino planino in Črnivcem. Zlato – oranžne barve, pomešane z jutranjimi žarki, delujejo čarobno in poživljajoče hkrati. Po dvourni mračni  vožnji po megleni slovenski avtocesti je to za voznika prva večja nagrada. Na planini Koren opravimo prvi krajši postanek, mrzel jutranji veter z Ježa nas usmeri naprej, v skale na poti proti planini Košutna. 

Hoja do tja hitro mine, pri planini Koren je potrebno po navodilih na tabli zaviti desno in nato čez  melišče. Skalne odseke poti zlahka premaga tudi pes ob pomoči lastnika. Košutna na levi je sicer gosto porasla vzpetina, ki pa s planine Košutna skriva  lahek prehod na vrh skozi ruševje, po katerem se vije dokaj strma travnata grapa s planinskimi markacijami. Na planini se sicer ustavimo na daljšem počitku, kjer že od daleč na ograji stanu opazimo ruševca in modrujemo o razliki med vrsto Lyrurus tetrix in Tetrao urogallus, t.j. med njim in divjim petelinom. Tistim, ki so prvič na planini, vzbuja pozornost tudi sakralni objekt, zgrajen v alpskem stilu – kapelica, ki je bila zgrajena v spomin po nesreči na planini. 

Na vrhu Košutne smo se zadržali kaR nekaj minut, sam pa sem pregledal, kako naprej. Z vrha proti Kompoteli se namreč vije med ruševjem slabo označena pot, ki pa te na nekaj mestih lahko zapelje v stran, tako da so prehodi zlahka oteženi. Recept je takšen, da se držiš desno, dokler pač gre, po nekaj sto metrih pa se pride do vrtače pod Kompotelo, od koder na vrh ni več težko. Teren ni več porasel, vrh je točno nad nami. 

Kompotela je verjetno najboljši razglednik na celotno verigo gora  nad Kamniško Bistrico in marsikdo pride sem prav zaradi te kulise in ima  ob dnevu kot je ta,  kaj videti. Po drugem obroku hrane se obrnemo in s pogledom oplazimo grebensko pot naprej. Čaka nas še Vrh Korena (1999m) in nato najvišji vrh dneva – Kalški greben (2224m).  Na poti začenjamo srečevati planince, tudi nekaj pasjih prijateljev je med njimi. Lumpi bi se družil, a niso vsi pripravljeni na to.

Na Vrhu Korena že zremo  proti Škrbini.  Od tam nas čaka še dobra ura vzpona proti vrhu Kalškega grebena. Pot se postavi pokonci, vijuganje navkreber zmanjšuje frekvenco govora vseh udeležencev. Nad ruševjem se strmina uleže, mladi ugotovijo, da lahko skupino planincev, ki smo jo od daleč gledali s sosednjega hriba, ujamejo še pred vrhom, kar tudi empirično dokažejo s hitrim vzponom čez trave vršnega pobočja. Gneča na vrhu je presenetljiva, zato si za daljši počitek omislimo drugi vrh, kjer je mir in dovolj trav za lagodno nastavljanje soncu. 

Za sestop izberem neoznačeno pastirsko pot, na kateri razen iztrebkov živali in na trenutke posekanega ruševja ni sledov o množičnem obisku. V zgornjem delu se držimo desno skoraj do grebena in iščemo najlažje sestope po strmih travah in skalovju,  se prekobacamo čez večjo rušnato gmoto, nato stopimo po melišču  na desni na  vzpetino, ter nadaljujemo skozi  na trenutke dobro nadelane prehode, kjer smo nekaj deset metrov stran od stene na desni. Sled drobnice se na trenutke izgublja v travah. Ko pot postaja bolj strma, ji je nekako lažje slediti. Brezpotje se zaključi nad planino Dolga njiva, na kateri imamo zadnji skupinski "photoshooting".

Strmino k smučišču Krvavec hitro premagamo, malce se vleče prehod h Gospincu po uničeni naravi na območju smučarskih prog. Vrnemo se do Kriške planine in po skoraj devetih urah do naših vozil. 

Turo zaključimo tako kot se spodobi – s PCT licenco Pod Jenkovo lipo, kjer smo analizirali in predelali vse, kar smo doživeli ta dan.

Zapisal vodja treninga Matej Mlakar