20220221 083809V ponedeljek, 21. 2. 2022, je naše dijake prvega in drugega letnika tehniške gimnazije obiskal  Samo Hajtnik, mojster krajinske fotografije iz Fotokluba Brežice. Našim dijakom je dal veliko strokovnih in praktičnih napotkov, kako narediti kvalitetno in zanimivo krajinsko fotografijo kar s telefoni. To znanje bodo dijaki uporabili za fotografije na temo "Mi v pokrajini", kar je razpisana tema geografskega natečaja, ki ga organizira DUGS (Društvo učiteljev geografije Slovenije).

Dijakom je g. Hajtnik ob svojih fotografijah nazorno pokazal, kako pomembni so: povečanje globinske ostrine, uporaba stojala, točka ostrenja, prvi plan, nebo, linje v pokrajini, gibanje, vreme, kompozicija, »zlate ure«, točka gledišča in izbor lokacije. Dijaki bodo s temi napotki dva tedna sami iskali zanimive motive, potem pa jih bodo s pomočjo strokovnjaka ponovno pregledali in pokomentirali. Tričlanska šolska komisija bo nato izmed vseh izbrala štiri najboljše fotografije in jih poslala na državni nagradni natečaj.

Več o natečaju: https://www.drustvo-dugs.si/3-fotografski-natecaj-mi-v-pokrajini/

Upamo, da bodo nove kompetence in krajinski motivi dijake še večkrat privabili stran od računalnikov v naravo ter v svoja naselja in da bodo s tem postali še bolj pozorni na svet, pokrajino okrog sebe. Marsikomu pa bo to morda pomenilo osebno rast in razvoj talenta.

Veronika Gradišek

20220221 083914