20220328 081719V ponedeljek, 28. 3. 2022 smo pri geografiji v okviru vsebin trajnostnega razvoja z dijaki G1A obiskali bližnji Zavod Knof s Staro šolo. Kar peš smo se odpravili tja, saj se nahaja blizu našega šolskega centra, v prvem nadstropju nakupovalnega centra Mercator. V pogovoru z gospo Hrovat Mavsar, vodjo projektov in marketinga, ter z dvema zaposlenima smo na praktičnih primerih videli, kako rabljene predmete, pohištvo, oblačila vrniti v cikel uporabe in s tem ne samo zmanjšati količino odpadkov in ogljični odtis, temveč tudi preprečiti rabo novih surovin, energije, vode, kemikalij in podpreti ustvarjalno sodelovanje ter socialno podjetništvo.

Najprej smo si pogledali Salon pohišva iz ponovne uporabe, ki deluje že eno leto kot skupni projekt Zavoda Knof in podjetja Kostak, d. d.. V njem so še šiviljska, mizarska in FabLab delavnica. V enem letu delovanja so tu zbrali že 1117 kosov pohištva in opreme, kar znaša 293 m3 in skupne teže 12,540 kg. Z obnovo in ponovno prodajo tega pohištva so prihranili kar 24,869 kg CO₂.

Dijaki so lahko videli še uporabne kose, ki jih Kostak pripelje v Salon, tam pa jih mojstri restavrirajo ali kako drugače prenovijo, s tem pa ohranijo tudi kulturno dediščino slovenskega lesarstva. Videli smo nekaj ikoničnih kosov slovenskega industrijskega oblikovanja, ki jih z veseljem odkupijo tudi zahtevni zbiratelji. Dragoceno je vedeti, da lahko kdorkoli prinese v Salon star kos pohištva in se z mojstri dogovori za njegovo individualno obnovo.

Sprehodili smo se skozi laboratorij, v katerem poskušajo pridobiti nove materiale iz tekstila in plastike, videli smo »zero waste postajo«, na kateri ponujajo izdelke brez plastične embalaže, izdelujejo tudi izdelke iz odpadnih materialov, »odgovorne svečke« in še kaj. Ob koncu smo stopili med rabljena oblačila in ozavestili prednosti kupovanja v ti. second hand shopih, ki so v večjih mestih in v tujini že del sodobne urbane trajnostne kulture.

Več o Zavodu Knof si lahko preberete na: https://knof.si/

O Salonu ponovne uporabe pa na: https://knof.si/blog/2022/01/28/v-zakulisju-salona-ponovne-uporabe/

Vabljeni k obisku in nakupu.

Veronika Gradišek