Rim22 4Trenutno se v Rimu mudi petnajstčlanska delegacija predstavnikov Srednje šole Krško. Na svoji poti ogledov in raziskovanja večnega mesta se bodo ustavili v Koloseju, obiskali Vatikan in baziliko Sv. Petra, kjer bodo na trgu Sv. Marka ob fontani Berninija matematično opredelili njegovo arhitekturo.

Sprehodili se bodo med množicami turistov in se v Angelskem gradu spogledovali z demoni. V parku pomaranč in pod vilo Borghese bodo od daleč videli vse tisto, kar obiskovalci ne razumejo v neposredni bližini arhitekturnih mojstrovin na Piazzi del Spagne z Grdo barko, Piazze del Poppoli pod razglednikom Pinchio in Piazze Navone s Fontano dei Quattro Fiumi. Spoznavali bodo tisto, o čemer ne razmišljamo, ko v Fontani di Trevi mečemo kovance za srečo in na Španskih stopnicah na skrivaj malicamo, ko v muzeju Leonarda da Vincija raziskujejo osnove tehnike, ki temeljijo na opazovanju narave – to, da je Rim ogromno mesto, ki sicer prvič vzbudi kipenje navdušenja, a je kmalu jasno, da je to predvsem mesto, ki se duši v turizmu in v vsem, kar človeku lahko nudi njegova lastna potreba po presežkih. In čeprav Rimu moderni Circus Agonalis paradoksalno daje tudi moč in trenutno veljavo, nekako velja, kot je bilo tu že od nekdaj, da preveč Titusovih iger in le nekaj kruha, je sčasoma dovolj za vse le nekaj časa, težko pa vedno.

Lahko jih sproti spremljate na spletni strani: http://matej.info/wp/rim-strokovna-ekskurzija/, na kateri vsi udeleženci objavljajo slike na Instagramu, snemajo pa tudi vlog. 

Matej Mlakar, Alenka Špan