Maj ZorkoDijak R3A Maj Zorko je na državnem tekmovanju iz znanja angleščine dosegel najvišje število točk in osvojil zlato priznanje. Maj je že tretji dijak z naše šole, ki je osvojil naslov najboljšega v znanju angleščine, na državno tekmovanje so se poleg njega kot najboljši štirje na regijskem uvrstili še Sharon Kos, Anže Dušič in Aleksander Kožar, na regijskem tekmovanju pa sta se za uvrstitev na državno potegovala tudi Blaž Pirc in Nejc Cajnar. Vsi obiskujejo tretji letnik, Sharon, Aleksander, Blaž in Maj so dijaki R3A, Anže je dijak S3A, Nejc pa dijak G3A.

Sharon Kos je zapisala intervju, v katerem je z Majem spregovorila o tem in onem v zvezi s tekmovanjem in z angleščino. Prilagamo obe verziji intervjuja – prečiščeno in »surovo«.

REWRITTEN

Sharon: Maj, nam lahko poveš, kako je potekalo tekmovanje?

Maj: Najprej je potekalo regijsko tekmovanje 31.1.2022 preko spleta, potem pa sem se uvrstil naprej na državno tekmovanje, ki se je izvedlo 21.3.2022 na Srednji strojni in kemijski šoli na Šolskem centru Ljubljana. Državno tekmovanje je bilo razdeljeno na 3 dele in sicer na slušno razumevanje, poznavanje in rabo jezika ter pisno sporočanje, pri katerem smo morali napisati esej.

Sharon: Kako si se pripravljal na tekmovanje?

Maj: Na tekmovanje se nisem precej pripravljal, prebrati sem moral knjigo Marka Haddona The Curious Incident of the Dog in the Night-time, reševali smo nalog s prejšnjih tekmovanj, bolj sem se osredotočil na premagovanje nervoze ter straha.

 

Sharon: Kako si se torej spopadel z nervozo pred tekmovanjem?

Maj: Precej mi je pomagalo to, da sem na tekmovanje šel s svojimi prijatelji, s katerimi smo si krajšali čas s pogovori. Čutil sem tudi, da so drugi kar precej nervozni, zaradi česar mi je bilo lažje, ker sem videl, da nisem edini.

 

Sharon: Kako si se počutil, ko si izvedel, da si dosegel prvo mesto?

Maj: Priznati moram, da tega sploh nisem pričakoval. Zdelo se mi je, kot da sem izgubil kar precej točk na tekmovanju in da bo kdo drug opravil boljše kot jaz, vendar je bilo to zagotovo lepo presenečenje.

Sharon: Kako si se tako odlično naučil angleščino? Ti je šla že od malega? Si imel

kakšne posebne metode učenja?

Maj: Večino angleščine sem se naučil iz različnih medijev, kot so filmi, igre ter razični Youtube videi. Mislim, da sem s tem pridobil slušno razumevanje, na katerega se najbolj zanesem še danes.

Sharon: Kaj bi predlagal komu, ki mu angleščina ne gre zlahka?

Maj: Kot vemo, je angleščina eden najbolj uporabljenih jezikov in je razširjena po celem

svetu, zato ni težko naleteti na različne članke, videe, filme in objave v angleščini, s katerimi se je lahko naučiti jezika (to se mi zdi najlažji način). Seveda pa je pomembno razumeti tudi pravila

angleščine, saj se vedno ne moreš zanesti samo na posluh. Rad bi še dodal, da se nikoli ne predaj, tudi če se zdi nemogoče, saj je z dovolj volje in trdega dela vse mogoče.

Sharon:Bi se še kdaj udeležil tekmovanja iz angleščine?

Maj: Če bom imel še možnost, se bom seveda udeležil, vendar ne bom preveč pričakoval. Konec koncev je trud več vreden kot sam rezultat.

RAWS

Sharon:Ali nam lahko poveš kako je potekalo tekmovanje?

Maj: No prvo je blo regijsko in pol je blo državno. Ummm, regijsko smo pisali na računalnikih (verjetno zaradi korone ne vem), državno smo pa pisal NEVEM KJE (sharon kje smo pisal) v neki sredni v ljubljani bil je poster za obrambne veščine bilo je kul. Ja, imeli smo razdeljeno na slušni del, slovnico in spis (esej my bad). I give up with this pill truck and I am done. Nevem ka bi še povedu (dej mi pomagi).

Sharon: Kako si se pripravljal na tekmovanje?

Maj: Pripravljal sem se samo mentalno (*se smeje*) emmm...emmm ponavadi delam vse kar po posluhu in nisem se glih pripravljal teoretično, bolj sem se boril s strahom pred tekmovanjem. AMOGUS

 

Sharon: Si bil pred tekmovanjem nervozen, če ja, kako si se s tem spopadal?

Maj: EHEHEHEH well, imel sem a little thing called a Sharon... i mean ahem, mel sem družbo in sem se zamotil z omenjeno družbo.V vzdušju se je poznalo, da nisem bil edini nervozen, kar mi je pomagalo. GOODBYE GTA 5

Sharon: Kako si se počutil, ko si izvedel, da si dosegel prvo mesto?

Maj: Mislil sem da so lies and deception...mislim nisem mogel verjeti svojim ušesom. Bilo je kar nepričakovano, saj sem tudi dovolj točk izgubil pri slušnem delu in pri slovnici in pri spisu glede na maksimalno število in sem pričakoval, da bo kak OOGA BOOGA prišel in dobil vse točke.

Sharon: Kaj bi predlagal komu, ki mu angleščina ne gre zlahka?

Maj: Oh god. Umm, um... Torej umm... angleščina je eden najbolj uporabljenih jezikov in

je vključena v vsak medij, torej če gledaš kakšne zabavne vsebine v angleškem jeziku in poskušaš bolj razumeti kaj govorijo kot samo da gledaš, se potem lažje naučiš posluha (*se smeje*). V šoli pa delanje po posluhu ne deluje tako da predlagam, da si zapomnete obliko in ime stavkov (or whatever) relative clauses and stuff… Da nebote tak ku jaz, ko je na testu cela stran narobe. It be like that.

Sharon: Kako si se naučil angleščino? Ti je šla že od malega? Si imel kakšne posebne

metode učenja?

Maj: My method was watching youtube. Tako kot sem omenil v prejšnjem vprašanju, gledal sem filme, igral igrice in se tako čez čas sam po sebi naučil.

Sharon: Ali bi se še kdaj udeležil tekmovanja iz angleščine?

Maj: AMMMMM, EMMMMM, UMMMMM..... AEMMMMM...I guess but I would keep my expectations low. Emmm, cuz if it worked once it will work twice but if it does not work twice, expectations become like rice. YEAHHH you like that one? That was my favorite answer up to now.

Sharon: No, Maj, I don't, how am I supposed to work with that?