NovickaNa 27. državnem prvenstvu iz gradbene mehanike za tretje letnike je zlato priznanje osvojil Aljaž Gabrič, S3a, uspeh je dopolnila s srebrnim priznanjem Lory Kmetič, G2a.

Iskrene čestitke obema.

Po treh covidnih letih se tekmovanje iz gradbene mehanike na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani vrača v ustaljene tire. Letos je bilo že 27. po vrsti. Na tekmovanju se srečajo najuspešnejši dijaki srednjih tehniških šol in tehniških gimnazij ter poskusijo rešiti pripravljene naloge iz mehanike. S tem dijaki ocenijo svoje znanje v primerjavi z dijaki drugih šol.

Na predtekmovanju, ki je potekalo 20. aprila 2022 v Krškem, so sodelovali štirje dijaki Srednje šole Krško in dva sta se uvrstili na državno tekmovanje. Državno prvenstvo je potekalo 18. maja 2022 v prostorih Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. Udeležila sta se ga Aljaž Gabrič in Lory Kmetič.

Po 120 minutah reševanja nalog so si tekmovalci skupaj z mentorji ogledali neporušno merjenje mehanskih lastnosti že uporabljenih lesenih nosilcev v laboratoriju za konstrukcije. V pričakovanju rezultatov je med kosilom napetost v tekmovalcih naraščala. Medtem je komisija za ocenjevanje pregledala in ocenila naloge sklepnega tekmovanja.

V svečani dvorani fakultete je v popoldanskih urah potekala razglasitev rezultatov. Tekmovalce je pozdravil prodekan za izobraževalno področje izr. prof. dr. Dušan Žagar, dr. Goran Turk, ki je vodja tekmovanja, pa je na kratko komentiral letošnje naloge in razglasil rezultate. Zlatega priznanja, ki ga je osvojil Aljaž Gabrič in srebrnega priznanja, ki ga je osvojila Lory Kmetič, smo se zelo razveselili in ponosni smo na njun uspeh.

Več o tekmovanju na http://km.fgg.uni-lj.si/tekma/

Mentorica Erika Broz Žižek