IMG 1534Življenje je kot morje.
Včasih umirjeno in tiho, včasih razburkano in podivjano.
Včasih grobo in neusmiljeno, včasih nežno in ljubeče.
Ko potegnemo črto, je na koncu še vedno lepo.
Zaradi vsega in kljub vsemu.
(S. P.)

V ponedeljek, 11. 7. 2022, je v Dvorani v parku potekala svečana podelitev maturitetnih spričeval za dijake G4A in dijake SSI, ki so maturo opravljali kot peti predmet v spomladanskem roku. Prireditve, ki je prepletala motive morja, školjk, oljk in južnega otoka, so se udeležili tudi starši, nekateri profesorji in župan občine Krško. Tajnik šolske maturitetne komisije Janez Firbas je izrazil zadovoljstvo ob doseženih rezultatih in predstavil potek ter rezultate mature. V spomladanskem roku splošne mature je na naši šoli maturitetne izpite opravljalo skupno 19 kandidatov, od tega osem iz razreda G4A. Uspešnih je bilo sedem, kar je 87,5 %. Stoprocentni so bili pri predmetih: SLM, ANG, FIZ in GEO. Certifikat o znanju tujega jezika angleščina B2 je prejelo sedem kandidatov. Najboljši uspeh na maturi sta dosegla David Lackovič (24 točk) in Franci Žugič (22 točk).
Od treh kandidatov iz prejšnjih generacij sta bila uspešna dva, kar je 66,7 %.
Osem kandidatov iz SSI je opravljalo dodatni izpit ob poklicni maturi in uspešni so bili vsi. Trije kandidati so opravljali izpit iz MAT, pet pa iz ANG. Trije so prejeli certifikat o znanju tujega jezika angleščina B2.
Dijake in ostale goste je v uvodu nagovoril tudi gospod Jože Pavlovič, direktor ŠC Krško-Sevnica. Čestital je vsem dijakom, ki so opravili ta zrelostni izpit in se s tem pridružili generacijam, ki so končale srednješolsko izobraževanje v krški srednji šoli. Prepričan je, da se bodo dijaki radi spominjali srednješolskih dni, vrata šole pa jim bodo vedno odprta.

Dijaki David Lackovič, Adam Likar in Marko Rudman so prejeli tudi posebno pohvalo šole za izjemne dosežke, dodatno delo in srčen ter spoštljiv odnos do sošolcev in uslužbencev šole. Rožo je v dar in skrb dobila dijakinja Sara Krejačič, ki je uspešno sodelovala s sošolci ter skrbela, da je bil heterogen razred čim bolj homogen.Lackovic Zugic

Scenarij za prireditev je pripravila profesorica Simona Karl. Delček misli iz scenarija, namenjenega G4A: »Predstavljajte si, da je morje metafora za vaše življenje, ki se giblje med tem, kar hočete, in med tistim, kar morate. Morali ste hoditi v šolo, da ste dosegli, kar ste hoteli – uspešno zaključiti šolanje in izpolniti enega od zadanih ciljev. Čeprav se življenje meri po delih, ne pa po dnevih, ste na šoli preživeli štiri leta življenja, in to na zanimivi in vsak dan drugačni plovbi. Večinoma je bilo morje mirno, radodarno, v družbi sošolcev in prijateljev vas je postavljalo pred izzive, v vas prebujalo radovednost, odganjalo dolgočasje, praznino, vas sunkovito vključevalo v vrvež vsakdana in vas ovijalo v valove adolescence. Včeraj pa smo varno in slovesno pripluli v pristan. Tu se naše poti razhajajo. Odhod je važno izpeljati tako, kot blagodejna reka izpelje izliv v morje: počasi, okrog vseh ovir, z jasno smerjo v sebi, v spoštovanju bregov in pokrajin, ki živijo ob njej. Lahko si vzamemo čas, saj ne zamujamo, če delamo v svojem ritmu in napredujemo s čisto in mogočno življenjsko silo. Ko pridemo do morja, ni tam nobenega pretresa, je samo zlitje s ciljem. Bolečina razhoda se lahko omili, če vemo, da se je včasih potrebno raziti, da se ponovno srečamo.«
S plesno in pevsko točko je program obogatila Kaja Krašovec, zaključno pesem pa je zapel dijak Marko Rudman. Za ozvočenje je poskrbel profesor Jože Požun, za pogostitev pa gospa Blaženka Zakšek. Spomine sta v fotografski objektiv ujela gospod Peter Pavlovič in gospod Sebastjan Krašovec.

Po končani prireditvi smo ob pogostitvi izmenjali mnenja, lepe misli, čestitke in si obljubili, da se kmalu srečamo.

Dragi G4A, naj bo vaša nadaljnja plovba varna, uspešna in srečna!

Simona Karl, razredničarka G4a, in zaposleni na ŠC Krško-Sevnica