Tradicionalni pohod v okviru jesenskega športnega dneva smo izvedli v sodelovanju s Planinskim društvom Videm Krško in tako sodelovali v projektu PZS Slovenija planinari v okviru prireditev ob evropskem tednu športa. Pohod je bili tudi medgeneracijsko obarvan, saj smo se na izhodišču ob ribniku Resa pridružili skupini starejših pohodnikov PD Videm Krško, ki sta jih vodili njihova vodja Tončka Les ter predsednica PD Videm Krško Irena Lekše.

Skupno število udeležencev je bilo okoli 80, na vrh smo se povzpeli po Bojanovi poti, ki je bila za večino srednješolskih udeležencev prijetno presenečenje, saj te poti na za nekatere domačo Grmado niso poznali. Na vrhu sta nas pričakali članici PD Videm Krško s toplim čajem, po krajšem odmoru za okrepčilo pa smo se lotili načrtovanih dejavnosti na Grmadi, kar je v svojem zapisu slikovito opisal gimnazijec drugega letnika VId Klemen Zorko, veliko pa povedo tudi slike.

Dan se je začel z dolgim sprehodom na Grmado. Nekateri smo se po poti mučili, nam je bilo pa na vrhu takoj lažje, saj nas je prijazna članica PD Videm Krško postregla s toplim čajem. Ko smo pojedli malico, so vodniki izleta poljubno ustvarili deset tekmovalnih skupin, vsaka skupina je prejela ime znane slovenske gore. Sam sem bil član skupine Razor. Prvi izziv za skupine je bil kviz o slovenskih gorah, drugi izziv pa orientacija po Grmadi, med katero smo morali najti vse kontrolne točke in odgovoriti na uganke. Težava je bila v tem, da se je ena kontrola »izgubila« in je dolgo nismo uspeli najti. Mislim, da sem med dolgotrajnim iskanjem dejansko videl mimo nas odskakljati tudi zajca.  Ko smo kontrolno točko končno našli, smo bili za to nagrajeni s precej ugodnim izkupičkom točk in bili na skupni lestvici kar visoko. Toda zadnja dva izziva sta bila za našo ekipo porazna, kar sicer ni toliko pomembno, saj smo se med igranjem lepo zabavali. Ob koncu izzivov sem bil od naporov čisto prepoten. Igrali smo se polenonos in tekli Grmada vertikal. Tekmovanje je bilo za vse nas zelo dobro, saj smo preživljali čas v naravi in dobii veliko vitamina D. Najtežji del športnega dne je bil pohod v dolino, ker so me zelo bolele noge, dobil pa sem tudi nekaj žuljev. Kljub vsemu moram povedati, da je bil ta športni dan zelo zabaven.

Vid Klemen Zorko, G2A