IMG 2804

V okviru Aktivnega državljanstva so vsi tretji letniki ŠC Krško-Sevnica obiskali sejem V službi domovine, ki ga je organizirala Slovenska vojska. Dijaki so si lahko ogledali predstavitve enot, opreme, oborožitve in poklicev v Slovenski vojski. Spoznali so vojaške veščine, nekatere so tudi sami preizkusili. Na sejmišču smo se na naše veliko navdušenje lahko pogovorili in slikali tudi z najboljšo športno plezalko na svetu, Janjo Garnbret.
Kaj sta o obisku sejma zapisala dijaka Nejc in Matija si lahko preberete v nadaljevanju.

Po mojem mnenju so vojaki odlično predstavili svoje programe. Ogledali smo si lahko vojaško vozila, tudi usedli smo se v njih. Najbolj sem bil navdušen nad tankom T84 z odličnim V12 dizelskim motorjem. Res izjemen tank, ki se zelo lepo zapelje, kot pritisneš na plin. Navdušen sem bil prav tako tudi nad vožnjo z oklepnikom. Na koncu so nam še odlično predstavili poklic vojaka in vojaški tabor, tam smo dobili tudi darila. Sam  sejem in predstavitev sta potekali odlično. Pri vožnji z oklepnikom smo skoraj podrli kandelaber, ker ima šofer slab pogled iz njega. V roke so nam dali tudi naboj za tank, ki ima 30 kg. Smešno mi je bilo, ko je vojak v tanku pričel zvijati cigareto in jo potem med pogonom celo prižgal.
Nejc Košar, S3A

Izlet na vojaški sejem sem pričakoval z velikim navdušenjem, saj je to nekaj, kar me zanima. Na sejmu so nam predstavili vozila, orožje, orodja ter opremo, ki jih vojska uporablja. Najbolj všeč mi je bilo streljanje z zračno puško in laserjem, zanimiva mi je tudi bila uporaba očal za nočni vid in razlaga ter predstavitev raznorazne opreme. Zelo sem se tudi razveselil vojaške srajce, ki so jih delili blizu vhoda. Na koncu pa so nam predstavili vojsko na splošno s kratko uprizoritvijo akcije ter razlago poklica in udeleževanje vojaških taborov. Z celotnim izletom sem bil zelo zadovoljen, ker kot sem že prej omenil, je to nekaj, kar me zanima.

Matija Sodec Bogolin, R3A