Slika1V petek, 2. 12. 2022, nas je obiskal g. Boštjan Narat, strokovni sodelavec za krvodajalstvo iz Rdečega križa Slovenije. Povedal nam je, da v Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Predstavil nam je pomen krvodajalstva pri nas, cilj pa je ponovno dvigniti zavest o pomenu darovanja krvi pri mladih in vzbuditi solidarnost med generacijami.

Dijake je povabil na darovanje krvi v ponedeljek (termin je že poln) in torek, 6. decembra, v OŠ Leskovec pri Krškem, med 10.30 in 12. uro (po predhodnem naročilu na telefonske številke 051/ 389 270 ali 051/ 671 147 ali 030/ 716 796).

Med drugim smo izvedeli, da ste krvodajalec lahko, če ste zdravi in dobrega počutja, stari od 18 od 65 let. Glede na značilnost darovanja, lahko moški darujejo kri na vsake tri mesece, ženske pa na štiri mesece. Svetujejo, da pred odvzemom krvi zaužijete lahek, nemasten obrok in na darovanje krvi nikakor ne prihajate tešči! Ob vsakem obisku morate imeti s seboj osebni dokument. Po opravljenih meritvah in določenih pregledih se bo zdravstveno osebje odločilo o vaši primernosti za darovanje krvi. Samo darovanje krvi – odvzem krvi traja od 5 do 10 minut. Krvodajalce povabijo prigrizek in malico. Na dan odvzem svetujejo počitek in odsvetujemo težje fizične napore na primer težje fizično delo, tek na daljše razdalje, delo na višini, potapljanje. Priporočajo vsem krvodajalcem, da poskrbijo za večji vnos tekočine, odsvetujemo uživanje alkoholnih pijač.

Šola podpira krvodajalske akcije in se trudi za solidarnost ter odgovornost med mladimi.

Svetovalna služba

Slika3Slika2