IMG 20230215 091744888Dijaki zaključnih letnikov Srednje šole Krško so 15. 2. 2023 obiskali FERI v Mariboru. Na fakulteti so jim predstavili študij in pripravili različne delavnice: Elektroenergetika od A do Ž, Reševanje vsakdanjih izzivov s pomočjo ultimate robotov, Osnove video montaže, Varnost v brezžičnih omrežjih, Spoznajmo električna vozila, Industrijska robotika in Z umetno inteligenco razpoznavamo slike.
Kako je dan preživel dijak tehniške gimnazije Luka Urek, lahko preberete v nadaljevanju.

Z avtobusi smo se iz Krškega odpravili na fakulteto FERI v Mariboru. Tam so nas sprejeli v predavalnici, kjer so nam povedali splošne podatke o FERI, njihove uspehe dijakov in razlike med UNI (univerzitetnim programom) in VS (visoko šolskim programom). Nato smo odšli na delavnice, ki smo si jih izbrali pred prihodom na FERI.

Na prvi delavnici so nam predstavili industrijsko robotiko, na kateri smo si ogledali različne robote. Roboti, ki smo si jih ogledali so premikali žoge iz ene točke v drugo, sestavljali Rubikovo kocko in metali igralno kocko.

Druga delavnica se je imenovala Elektroenergetika od A do Ž. Razložili so na nam glavni pomen sončnih elektrarn, kako se uporabljajo in nas opozorili na pogoste napake, ki se dogajajo pri uporabljanju teh. Vsi profesorji so bili zelo prijazni in ves čas pripravljeni, da nam odgovorijo na morebitna vprašanja.

Luka Urek, G4A