dijaske fotografije Mladost med nebom in Zemljo

V mesecu dni med 22. marcem, dnevom voda, in dnevom Zemlje, ki bo 22. aprila, si bodo obiskovalci Qlandie lahko ogledali razstavo krajinskih fotografij dijakov Gimnazije Krško in Srednje šole Sevnica. Gre za izbor najboljših na lanskem šolskem natečaju z naslovom “Mi v pokrajini”. Razstavo je pripravila profesorica Jana Škoda.

Kljub mladosti ali prav zaradi nje so dijakinje in dijaki vsak na svoj način pozorno opazovali pokrajino okrog sebe ter ujeli trenutke in poglede, ki so jih navdušili. Ta pokrajina je njihov dom, prostor počitka in aktivnosti, prostor samotnega premisleka in druženja z vrstniki, vir naravnih dobrin in obljuba prijazne prihodnosti.

Kulturni dogodek ob otvoritvi razstave so pripravili dijaki prvega letnika Gimnazije Krško. Poezijo o vodi so prepletli z inštrumentalno glasbo in petjem, ob tem pa predstavili tudi začetek poteka ti. čebulnega testa ugotavljanja kvalitete vode. Test se bo na očeh obiskovalcem Qlandie izvajal na vzorcih vode iz plastenk, iz šolske pipe, iz izvira v Kozjem, iz Leskovškega potoka pri OŠ Leskovec ter iz Save pri Žadovinku.

Ker voda vpliva na rast in razvoj živih celic ter organizmov, bomo torej v naslednjih tednih opazovali predvsem različno rast čebulnih koreninic in potem z nadaljnjo analizo teh koreninic sklepali o prisotnosti oz. odsotnosti škodljivih snovi v vodi. V laboratoriju se potem namreč lahko pregleda tudi rastne vršičke korenin na celični ravni - iz razmerja med nepoškodovanimi in poškodovanimi kromosomi v celici pa potem dobimo že zelo natančno sliko o kakovosti vode. Vemo, da dognanja pri testu s čebulo niso enostavno prenosljiva na človeka, gotovo pa gre za korelacijo.

Vabimo dijake, učitelje, starše in vse obiskovalce, da si vzamejo čas, postojijo ob mladostnih fotografijah in razmislijo o pomenu kvalitetnih voda ob opazovanju čebulnega testa.

V. Gradišek