snemalca z GO PRO: Filip Zlobko, Anže Pšeničnik

posnetki z dronom: Žiga Kosar

1.DAN
V soboto, 18.3., smo se dijaki Srednje šole Krško odpravili v Valencio. Na pot se nas je odpravilo 17, vključno s profesorjem Matejem Mlakarjem in profesorico Alenko Špan, ki sta bila hkrati odgovorna za vse naše neumnosti, ki jih seveda ni bilo. Dobili smo se v Krškem, od koder je polovica dijakov odšla s kombijem, ostali pa z vlakom do Ljubljane in nato s kombijem GOOPTI do letališča v Trstu. Pot S kombijem je hitro minila, saj smo bili vsi polni pričakovanj in adrenalina. Na letališču ni bilo posebnih težav, pot z letalom pa je trajala 2 uri in pol. Nekateri so na letalu trdno spali, medtem ko smo drugi uživali v razgledih izmed oblakov. Takoj ko smo stopili z letala, smo začutili pravo mediteransko vzdušje.Najeli smo kombi in se odpravili v bungalove, kjer smo bivali naslednjih nekaj dni. Osebje je bilo prijazno, mi pa malo utrujeni, a vseeno polni pričakovanj. V februarju in marcu je v Valencii eden največjih uličnih festivalov na svetu – Valencia Fallas. V parku v glavnem delu mesta, ki je bilo od bungalovov oddaljeno približno 10 km, smo lahko tako že prvo noč malo po polnoči občudovali enega od največjih ognjemetov v Španiji, ki je trajal  kar 20 minut. Občutki ob opazovanju ognjemeta so bili fenomenalni, v hiške pa smo prišli utrujeni in zaspali v manj kot minuti.

2.DAN

Spali smo dolgo in lepo, dokler ni Filip začel ropotati z loncem in kuhalnico. Pojedli smo zajtrk in se odpravili v največji akvarij v Evropi – Oceanografic. Tam smo videli gromozanske beluge, ogromno vrst rib in celo pingvine. Večini je bila najbolj zanimiva predstava delfinov, kjer so naučeni delfini kazali trike pred polno tribuno obiskovalcev. Kasneje smo se odpravili še v Museu de les Ciències – muzej znanosti. Tam je vsak par predstavil eksperiment in ga podrobno opisal ter objavil v MSG skupini. Zvečer smo se dijaki četrtega in tretjega letnika gimnazije zbrali v gostilni in gledali španski derbi Barcelona vs Real Madrid, ostali pa so  ta večer odšli v center mesta, kjer so si na zadnji dan festivala Fallas ogledali požig skulptur visokih tudi 15 metrov, ki so bile med festivalom razstavljene na mestnih trgih. Vsak požig je spremljal nov bučen ognjemet.

3.DAN

Tokrat nas ni zbudil Filip, ampak nas je prebudilo Sonce. Sledila je orientacija po starem delu mesta. Na telefonu smo imeli kontrolne točke, ki smo jih obiskali in ob uporabi aplikacije IZITRAVEL poslušali opise glavnih mestnih znamenitosti Valencie. Videli smo predvsem veliko zelo visokih in zelo lepo okrašenih cerkva. Poskusili smo tudi vaflje, ki smo jih sicer preplačali, vendar so bili vseeno zelo okusni. Druga skupina pa si je za malico privoščila španske buritose, ki jih niso mogli prehvaliti. Prehodili smo približno 7 km vse do Hemisferica, ki je ogromna IMAX kinodvorana, v kateri si lahko obiskovalci ogledajo filme o znanosti. Vsebine se žal ne spomnim preveč, saj sem po desetih minutah zaspal. Na večerjo smo se odpravili v klasično restavracijo, ki je znana po dobrih paellah – rižotah. Nekaterim je bil okus španske rižote dober, medtem ko nekaterim ne preveč. Večer smo preživeli ob druženju v hiškah.

4. DAN

Dopoldne smo se sprehajali po parku Al Buffera. Kljub temu da je bilo vroče, je bila hoja nekaj posebnega, saj smo imeli občutek, kot da hodimo sredi puščave. Na določenih točkah smo morali v tujemu jeziku opisati in predstaviti, kaj se je dogajalo in kaj je znamenito za ta park. Nabor jezikov je bil izjemen: znamenitosti smo ob angleščini in nemščini predstavili tudi v srbohrvaščini, španščini in celo kitajščini. Ko smo prišli do cilja oziroma do plaže, smo se vrgli v hladno morje, v katerem pa nobeden ni zdržal več kot 5 minut. Sonce nas je lepo opeklo še posebej po vratu, zato imamo še zdaj nekateri rdeč vrat in nos. Večer smo preživeli nekaj časa v gostilni, kjer smo se pogovarjali z natakarjem, ki nam je malo opisal mesto El Saler, v katerem smo bivali, in svojo življenjsko pot. Vrnili smo se v hiške in ob kartanju zaspali.

5. DAN

Vsi malo žalostni, da bomo odšli domov, smo se odpravili na letališče. Let je potekal brez težav, lahko rečem, da smo na letalu vsi razen Pike spali. Leteli smo do Trsta in se potem dalje odpravili s kombijem do Krškega, kjer so nas pričakali starši.

ZAKLJUČEK

Ekskurzija je bila vrhunska. Menim, da smo se dijaki imeli odlično, se zabavali in tudi naredili kaj poučnega. Vzdušje med celotno ekskurzijo je bilo veselo in na vse stvari smo vedno  gledali pozitivno. Svoje poznavanje Valencie smo na koncu dokazali v kvizu http://matej.info/wp/qsm_quiz/valencia/, zmagovalec kviza je Žiga Kosar iz S4B, drugi je Nejc Cajner iz G4A, tretja pa Pika Radej iz G1A. Ekskurzija se je začela in končala s pozitivno energijo in dobro voljo. Profesorja in hkrati organizatorja sta se izredno potrudila, zato smo jima dijaki zelo hvaležni, da smo lahko bili del poti v Valencio.

Oskar Ribič, G4A