Dunaj2023 31V sredo, 7. 6. 2023, smo se gimnazijci tehniške gimnazije odpravili v Avstrijo. Okoli 4. ure zjutraj smo se zbrali pred šolo ter odrinili proti Avstriji. Ker je bila pot dolga in naporna, smo se med vožnjo pogovarjali in se zabavali.

Po šestih urah vožnje smo si na Dunaju ogledali Tehnični muzej Vienna. V muzeju je bilo veliko zanimivih razstav, ki prikazujejo razvoj in dosežke v tehniki in znanosti skozi zgodovino. Videli smo avtomobile, letala, vlake, ladje, računalništvo, telekomunikacijo in še več in njihov razvoj skozi čas. Pogledali smo si tudi razstavo kuhinjskih aparatov. Čas v muzeju je hitro minil.

Nato nas je profesor Daniel Prša pripeljal do nekdanje poletne rezidence Marije Terezije in Franca Jožefa, imenovane Schönbrunn. Beseda "Schönbrunn" v slovenščini pomeni "lepi vodnjak". Hitro smo si ga ogledali in se sprehodili po botaničnem vrtu Schönbrunn, ki se razprostira na več kot 8 hektarjih in gosti impresivno zbirko rastlin iz vsega sveta. Na koncu botaničnega vrta se nahaja čudovit živalski vrt Schönbrunn, ki se nahaja v bližini palače Schönbrunn. Pred vstopom smo se razdelili v manjše skupine in si ogledali zanimive živali. Živalski vrt Schönbrunn je najstarejši še delujoči živalski vrt v Evropi. Petkrat zapored je bil proglašen za najboljši živalski vrt v Evropi.

Po nepozabnem doživetju v živalskem vrtu smo ekskurzijo nadaljevali. Odpravili smo se v središče mesta Dunaj in si ogledali eno najlepših znamenitosti mesta, cerkev sv. Štefana, imenovano tudi Stephansdom. Čeprav smo cerkev pogledali samo od zunaj, smo bili navdušeni nad njeno mogočno arhitekturo in bogato zgodovino. Za zaključek naše ekskurzije smo se odpravili v zabaviščni park Prater, ki je eden najstarejših in najbolj priljubljenih zabaviščnih parkov v Evropi. Poskusili smo različne vrste atrakcij, kot so vlak smrti in vožnja z velikanskim kolesom. Skupaj smo uživali in se zabavali. Ob koncu dneva smo se z nasmehi na obrazih odpravili nazaj domov.

Dunaj in vse točke, ki smo jih obiskali, so bile zanimive in upam, da bo še več takšnih ekskurzij.

Zapisal: Filip Radej, G2A