podjetnistvo2023V tednu od 12. do 16. junija 2023 je potekalo projektno delo dijakov drugih in tretjih letnikov tehniške gimnazije v sklopu obveznih izbirnih vsebin na temo podjetništva.

S pripravami smo začeli že maja, razdelili smo se v šest skupin, v vsaki so bili dijaki in drugega in tretjega letnika, saj imajo namreč različne izbirne tehniške predmete. Drugi letniki poslušajo elektrotehniko, tretji pa mehaniko oziroma strojništvo. Cilj vsake skupine pa je bil izdelati model varčne hiše. Naredili smo načrt v treh stopnjah in časovni okvir izdelave ter delitev dela med člani skupine.

Konec maja je profesorica Krista Lapuh Krulc organizirala obisk dogodka Kako začeti in uspeti v Posavju, ki ga je organiziral CPT Krško. To je bil uvod v projektno delo. V ponedeljek, 12. junija, pa smo začeli z obiskom Gen-a in razvojnega centra Zel-En, kjer so za dijake pripravili delavnice na temo zelene energije. Naslednji trije dnevi so bili namenjeni izdelavi 3D-modela, razrezu in lepljenju hiške. Sledilo je načrtovanje okolice, dodajanje sončnih celic, izdelava vetrnic …

Dijakom je bil na voljo kos stirodurja ali stiroporja, lepilo, bucike, olfa nož, svinčnik, ravnilo, male sončne celice … Morali so vključiti vsaj en alternativni vir energije (sončna, vodna ali veterna). Dijaki so izdelovali modele hišk pod mentorstvom učiteljev elektro in strojnih predmetov: Jožeta Požuna, Francija Uduča, Mateja Maučiča in Matjaža Cerarja.

Za zaključek je v petek, 16. junija,  je sledila predstavitev hišk. Prav vse skupine so svoj izdelek dokončale, bolj ali manj dodelale in predstavile. Komisija je hiške ocenila na podlagi več kriterijev: izgled hiške (natančnost pri izrezu, lepljenju, barva, detajli ...), kompleksnost izdelave (okna, oblika ...), dodatki (kot je trava, vodni vir, izdelana vetrnica, 3D-print ...), funkcionalnost (število uporabljenih električnih elementov, število uporabljenih virov energije), 3D-vizualizacija (uporabljena programska oprema, uporabljeni gradniki, izgled, natančnost), ujemanje dokumentacije z modelom ter nastop in predstavitev dela.

Tesno je zmagala hiška skupine dve, ki so jo sestavljali  Domen Pacek, Lory Kmetič in Anej Račič Ogorevc. Nagrada za 1. mesto je bila slastna. wink

 

V galeriji slik si lahko ogledate izdelke dijakov in nekaj utrinkov z ustvarjalnega tedna.

Mentorica: Nataša Rostohar