projektni2023V  ponedeljek, 12. 6. 2023, smo začeli s projektnim tednom na temo VODA. Sodeloval je naš razred G1A in še nekaj učencev iz R1A. Prvi dan smo se dobili pri ribniku Resa ob 7.30 in se razdelili v 3 skupine. Nato so profesorice Nataša Rostohar, Tjaša Seničar in Veronika Gradišek odšle vsaka v svoj kotiček, kjer smo po skupinah opravljali različne naloge. Pri profesorici Rostohar smo vodo iz ribnika pretakali v geometrijska telesa in primerjali ter ugotavljali, kolikšna je prostornina telesa. Računali smo tudi prostornino in opazovali, kaj se zgodi, ko damo druge predmete v vodo, ter za koliko se voda dvigne. 

Pri profesorici Gradišek smo merili hitrost bližnjega potoka, njegovo globino, barvo, temperaturo in opazovali okolico -  kako je zaraščena in če so ljudje vdirali v naravo. Pri profesorici Seničar smo ustvarjali »oblake«. V kozarec je vlila vročo vodo in na vrh postavila led. Opazovali smo, kako se je voda kondenzirala. Poskusili smo tudi z vročo vodo v plastenki in vlili vanjo lak za lase in etanol  ter s pumpico dajali pritisk. Pri vseh točkah sem uživala, saj sem ustvarjala z vodo.

V torek pa smo s profesorico Natašo Rostohar začeli z merjenjem površine in volumna geometrijskih teles. Nato smo se razdelili v 2 skupini in odšli v laboratorij. Pri profesorici Lidiji Pirc smo delali poizkuse in opravili meritve 3 različnih vzorcev vode. Izmerili smo, koliko je v vodi ribnika, vodi z gnojilom in vodi s pralnim praškom železa, nitratov, nitritov, kisika, amonija, pH in fosfatov. Izmerili smo tudi trdoto vode in ugotovili, da ima voda z detergentom totalno trdoto, ostali 2 pa imata srednjo trdoto. Nato smo se vrnili nazaj v učilnico in nadaljevali z delom. Na koncu smo še izrezali iz papirja 4 kroge in jih poskušali čim bolje razrezati, da se bo lepo prilegal v model krogle.

V sredo pa smo se dobili pred eno izmed zgradb Kostaka v Krškem. Poslušali smo predavanje o vodi in ravnanju z njo, o vodovodu in kako mi vplivamo na kakovost vode. Naučili smo se, da je zelo pomembno, kaj odplaknemo v školjko in kako s škropivi onesnažujemo podtalnice. Nato smo se odpravili v šolo, kjer nam je prof. Gradišek pokazala nekaj nitkastih alg. V kozarce smo vlili nekaj gnojila, v vsakega različno količino, da bomo  čez 1 teden videli, kaj se je zgodilo z algami. Potem je sledila malica in kasneje smo začeli z risanjem slik, ki smo jih naredili na enodnevnem izletu po Sloveniji, in to z oljnimi voščenkami. Vsak je ustvarjal v svojem tempu, a smo vsi dokončali slike, nekaj učencev iz R1A pa je našlo inspiracijo kar na spletu. V četrtek smo s profesorico Karl ustvarjali haikuje na temo vode in pripravili dramatizacijo treh del, in sicer Odiseje, Lepe Vide in Gospodične. Naše igralske sposobnosti bomo predstavili staršem in profesorjem prihodnje šolsko leto. V petek je sledila predstavitev projektnega tedna, ki je odlično uspel. 

Zoja Paulina, G1a