Na Glav 02.JPGAli smo udeleženci v cestnem prometu varni?

Statistični podatki dokazujejo nasprotno. Po evidentiranih podatkih se število prometnih nesreč povečuje v povprečju za 3 procente letno. Z naraščanjem prometa in prometne infrastrukture postaja prometna varnost vedno bolj pomembna, zato je naš šolski center gostil zanimive goste s področja preventivne varnosti v cestnem prometu. Da je zadeva na cesti resna, sta nas uvodoma opozorila gospod ravnatelj Jože Pavlovič in gospod Janez Kerin, župan mestne občine Krško in nekdanji policist.

Gospod Robert Štaba, ustanovitelj in predsednik zavoda Varna pot, je predstavil programe zavoda s področja preventivne cestne varnosti ter nam pojasnil, zakaj se prometne nesreče dogajajo in kako jih lahko preprečimo.

Vse informacije so bile podkrepljene grafično in z video vsebino, kar je naše vtise dodatno okrepilo.

Po izčrpnem predavanju predsednika zavoda so se naša srca »ogrela« ob zgodbah Kaje Kobal in Daria Divkovića. Oba sta bila udeleženca v prometnih nezgodah s smrtnim izidom, a sta čudežno okrevala in danes aktivno delujeta v programih ozaveščanja. 

Navdušenemu aplavzu je sledil zabavnejši del, ki smo ga nekateri pričeli z oživljanjem »nezavestnih«. V družbi prijetnih deklet, to je uslužbenk Zdravstvenega doma Krško, smo bili seznanjeni z nujno medicinsko opremo in njeno uporabo.

Daleč največ zanimanja pa je požel simulator varne vožnje, ki je  v lasti Zavarovalnice Triglav. Program posnema izredne situacije v cestnem prometu, tudi občutke, na koncu pa tudi izpiše analizo vaših vozniških spretnosti.

Zaradi nam neznanega razloga podatki analize vožnje niso bili na voljo, zato so naši dijaki prilagodili pravila igre, kar seveda od kreativnih dijakov tudi pričakujemo. Bistvo simulacije je tako postalo, kako pri najvišji možni hitrosti, ki jo vozilo še dopušča, ohraniti lastno varnost.

 

Za varno pot smo »pedalirali« in hkrati preverjali svoje ročne spretnosti. Na drugem koncu smo testirali telesno odzivnost pri zoženi zaznavi. Na posebnem mestu pa so nam dokazovali, da sta energija, masa in hitrost v sorazmerju.

Policist je preverjal našo stopnjo alkoholiziranosti ter nas seznanili s prisilnimi sredstvi, s katerimi se v cestnem prometu ne želimo srečati. Odlično delo so opravili tudi gasilci, ki so nam predstavili delo in zanimive situacije, v katerih pokličemo na pomoč prav njih.

Dan varne vožnje smo zaključili na Racelandu, kjer smo se preizkušali v varni vožnji in opazovali napake, ki se med vožnjo dogajajo zaradi nas, drugih ali tudi vremenskih razmer ter slabega cestišča.

Naj bo naša pot v šolo varna!